“Salariaţii din finanţele publice au obţinut un prim mare succes…”

0
130

Directia Finantelor Publice GiurgiuCu o săptămână în urmă, sindicaliştii din finanţele publice au protestat spontan împotriva unor discrepanţe în grilele de salarizare. După acesta, două zile mai târziu, miercuri, 17 mai, a avut loc o întâlnire a liderilor sindicatelor membre ale Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe cu ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan şi cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Bogdan Stan.

Principala temă de discuţie în cadrul întâlnirii – ne preciza liderul sindicaliştilor din finanţele giurgiuvene, Petre Pană – a fost legată de salarizarea unităţilor subordonate ANAF pe grila aparatului central al Agenţiei.

„Ca argumente, am prezentat, în primul rând, faptul că noi, finanţiştii, avem nevoie de recunoaşterea statutului nostru ca fiind unul de importanţă majoră în economie, prin prisma realizării sarcinii de colectare a veniturilor bugetare. Pe de altă parte, am adus în discuţie caracterul restrictiv pe care îl implică funcţia publică în ceea ce priveşte secretul fiscal, precum şi obligaţia păstrării confidenţialităţii documentelor cu care intră în contact în exercitarea atribuţiilor. Pentru aceasta, avem nevoie de compensarea, printr-o salarizare adecvată, a incompatibilităţilor specifice funcţionarilor publici din Ministerul de Finanţe şi din ANAF, precum şi a riscurilor aferente activităţilor desfăşurate”, ne mai spunea Petre Pană.

Ca urmare a discuţiilor purtate cu sindicaliştii de la SEDLEX şi cu preşedintele ANAF, ministrul finanţelor a mers, împreună cu aceştia, în Comisia de Muncă din Senat, unde a prezentat solicitările sindicaliştilor. Comisia a avizat favorabil proiectul ministerului finanţelor, iar în aceste zile proiectul se află la comisia similară din Camera Deputaţilor, unde se aşteaptă, de asemenea, primirea avizului.        

(Jurnal)