Fiţi atenţi de unde cumpăraţi scrumbii, mai ales de sărbătorile din post, în care se dă dezlegare la pește. Astfel, de Buna Vestire,  în multe din pieţele din țară comercianţii au vândut hering ( 9 lei/kg.) la preţ de scrumbie, care este de 2-3 ori mai scumpă. Comercianții au profitat în acest fel de faptul că peştele din import seamănă mult cu cel românesc.

Jandarmii au prins la Brăila doi bărbaţi care făceau acest comerţ illegal cu pește falsificat. Așa că mare atenţie când cumpărăm astfel de produse pe care nu le cunoaștem, căci  e uşor să cădem în capcană şi să mâncăm de fapt un peşte din import, mult mai ieftin.

Cum deosebim scrumbia de hering

Scrumbia are o nuanţă albăstruie în comparaţie cu heringul care este verzui. Cele două specii diferă şi la solzi, dar şi la numărul de oase. Scrumbia costă în jur de 30 de lei, heringul 9 -10. Comercianţii evită însă să vorbească despre diferenţe. Oamenii legii sunt pe urmele celor care înşeală clienţii.  În concluzie  reprezentanţii  Protectiei Consumatorului recomandă cetățenilor să nu cumpere din locuri neautorizate. Si în anii trecuţi, în urma controalelor s-a descoperit hering din Norvegia, comercializat drept scrumbie de Dunăre şi baby hering din Polonia, comercializat sub denumirea de obleţel.

(Jurnal)