Victimele abuzurilor în familie primesc încă o formă de ajutor. De data aceasta autoritățile încep să le ofere spații de cazare agresorilor, obligați să plece din locuințe, și să păstreze distanța față de cei abuzați, în baza ordinelor de protecție provizorii.

    Separarea este extrem de necesară”, spun psihologii. O femeie a trăit un coşmar până când partenerul ei, care o bătea frecvent, a fost scos din casă cu ajutorul ordinului de protecţie provizorie. Este o scenă trăită deseori în România de către femei…Pentru a proteja victimele, consiliile locale trebuie să pună la dispoziţie spaţii pentru cazarea agresorilor.

La Târgu-Frumos, în judeţul Iaşi, autorităţile pregătesc camerele unde vor locui provizoriu astfel de indivizi. Printr-un ordin al Ministerului Muncii, pe lângă aceste spaţii de cazare, primăriile trebuie să înfiinţeze echipe formate din poliţişti locali, asistenţi sociali şi consilieri juridici, gata să intervină în cazuri de violenţa domestică.

Psihologii susțin că  este foarte importantă crearea unui program terapeutic pentru astfel de persoane. Ordinul de protecţie provizoriu a intrat în vigoare de la începutul anului şi poate fi emis chiar de un poliţist de proximitate.

Până acum, la nivel naţional, au fost emise 679 de astfel de ordine. Anul trecut din aproape 38.500 de infracţiuni privind violenţa în familie mai mult de jumătate au fost loviri şi alte violente.

(Jurnal)