Tomaten_Nederland_07Roșiile de import ajunse în rafturile supermarketurilor  din multe centre de desfacere din țară sunt vopsite cu o super tehnologie, a explicat  recent pentru opiniatimișoarei.ro, Cosmin Popescu, rectorul Universitatii de Științe Agricole și Medicină Veterinară – ” Regele Mihai I al României”.

 

 Din verzi tomatele se fac roșii , peste noapte!

 Întrebat de ce roșiile din marile magazine nu au niciun gust, dar arată impecabil, profesorul Cosmin Popescu de la Universitatea USAMVB  din Timișoara a explicat că acestea cresc cu totul altfel decât știm noi, iar serele cu pricina arată cama ca  în filmele Science Fiction:  „Ceea ce vine la noi, în cea mai mare parte, sunt rosii fără gust, deoarece modul în care sunt ele cultivate, cu tehnologia care e folosită într-o formă super intensivă, dacă discutăm de rosii care vin din afara țării, sunt crescute pe o suprafață de apă, acea cultura hidroponică, într-o formă pe care o vedem doar în filmele SF, rădăcinile sunt în apă si se spreyază tot ce înseamnă elemente nutritive și tratamente într-un mod extrem de precis calculat pe computer, ceea ce nu-i neapărat rău. Roșia are gust când își acumuleaza și își sintetizează partea de zaharuri, primind lumina de la soare. Atunci se produc în celula acele elemente de sinteza procese de sinteză, pentru a simți noi că au gust„, a explicat profesorul Cosmin Popescu.

Rectorul USAMVB a dezvăluit și cum sunt acestea aduse la culoarea apetisantă din rafturile supermarketurilor. De multe ori, atunci când un supermarket comandă o cantitate de roșii, ele se comandă cu 24 de ore înainte. Roșiile fiind încă verzi, se introduce în apă o anumită substanță care le dă acea culoare frumoasă de roșu. Din păcate, tomatele sunt stimulate pentru a-și schimba culoarea. Din păcate, acest procedeu al coacerii forțate, peste noapte, prin tratament chimic îl folosesc astăzi și cultivatorii noștri de la țară, respectiv din județul Giurgiu . Nu este normal, dar e comercial, a mai precizat profesorul Cosmin Popescu, celor de la opiniatimișoarei.ro.

Ce mănâncă giurgiuvenii…

În discuțiile avute cu mai mulți cultivatori de roșii din județul Giurgiu aceștia au recunoscut că folosesc în cultivarea tomatelor astfel de stimulatori chimici de creștere și totodată de coacere , dar fără a ne indica gradul lor de toxicitate. Cineva recunoștea chiar faptul că alături de solariile cu roșii pentru desfacerea pe piață, deține un mic teren pe care obține numai roșii natural, din care consumă el și familia sa. Roșiile de solar adevărate le poți mânca abia după 15 iunie , ne spunea totodată un vechi cultivator  giurgiuvean, de tomate, din Piața Centrală care la acest moment se limitează a vinde răsaduri , mărturisindu-ne că îi este jenă să păcălească cetățeanul cu roșii ”vopsite”…!  

Așa că dragi consumatori iată de ce roșiile pe care le cumpărați uneori de la țărani, producători de roșii la solar, nu mai au gust, ci doar culoare! Așa cum precizam, deocamdată nimeni nu vrea să spună dacă astfel de roșii sunt sau nu toxice pentru organism, dar cum ar putea fi o legumă tratată chimic, vă întrebăm noi…

(Jurnal)