Mulți dintre noi au obișnuința ca aproape toate legumele și fructele să le băgăm la frigider considerând că în felul acesta se păstrează mai mult . Specialiștii susțin cu totul altceva…Pentru evitarea acestei greșeli trebuie reținută o regulă simplă : alimentele care nu sunt păstrate la rece în supermarketuri , nu ar trebui să fie păstrate astfel nici acasă.

Astfel, roșiile, cartofii, bananele, busuiocul nu ar trebui ținute în frigider. Frigul poate modifica „structura” unui aliment, deteriorându-i textura, consistența și gustul.

Principalele alimente:

Rosiile. Este un mit faptul ca roșiile care sunt ținute la rece se vor păstra mai mult timp. În frigider, acestea îsi vor pierde gustul și vor deveni făinoase, moi și zemoase. Roșiile trebuie păstrate în casă si consumate înainte de a deveni moi, la cel mult 5 zile după ce au fost culese.

Painea. Daca va fi tinută la frigider, așa cum procedează unii, ea se va usca, întări și nu va fi mai fi suficient de fragedă. Pentru a-i prelungi durata de valabilitate, aceasta poate să fie pusa într-o pungă de hârtie sau într-o cutie din lemn si păstrata într-un dulap, ferită de lumina soarelui.

Ciocolata. Atunci când este ținută la frigider, ciocolata va face o pojghiță fină, albă, întrucât grăsimea ei iese la suprafață. Ea se va putea consuma în continuare, doar că își va pierde din gust. Ciocolata se pastreaza la temperatura camerei, dar ferită de soare și de căldură.

Castravetii. La contactul cu temperatura scăzuta din frigider, coaja castraveților se va înmuia și acestia îsi vor pierde gustul. Cel mai bine este sa-i depozitati într-o lădiță, într-un dulap, feriți de lumină.

Busuiocul. Aceasta plantă daca va fi tinuta la frigider va absorbi toate mirosurile și îsi va pierde gustul. Busuiocul se pastrează cel mai bine într-o camara întunecata, în loc răcoros. Același lucru este valabil și în cazul trunjelului verde. Nu este recomandat să fie pastrat în frigider, deoarece se va usca și-și va pierde din proprietăți. Cel mai bine se păstrează într-un pahar cu apă.

Cartofii. Acestia se depozitează în casă si timp de câteva săptamani isi vor pastra proprietatile. Nu este recomandat sa fie stocati în frigider, intrucât amidonul se transforma în zahar, fapt ce duce la alterarea gustului si a texturii. Totusi, cartofii noi pot fi tinuti două zile la frigider.

Ceapa. Daca va fi pastrata la rece se va înmuia si în câteva zile va mucegăi. Cel mai bine se depoziteaza in casă, ferită de lumină. Acelasi lucru este valabil si pentru usturoi. Acesta trebuie pastrat in saculeti din panză de bumbac.

Cafeaua. Daca va fi tinuta la temperaturi scazute îsi va pierde din aromă si din gust, absorbind, in acelasi timp, mirosurile din frigider. Cafeaua trebuie păstrata obligatoriu într-o cutie inchisa ermetic.

Pepenii. Un pepene rece este foarte gustos si răcoritor, dar gustul sau va fi si mai intens daca nu va fi tinut la frigider. Pentru a pastra toata savoarea acestui fruct este bine sa fie lasat afara sau la temperatura camerei, în felul acesta pepenele îsi va mentine gustul dulce si toate calitatile antioxidante.

Bananele. Acestea sub nicio forma nu trebuie sa fie pastrate la frigider nu numai pentru ca li se altereaza gustul, dar si pentru ca se vor înnegri imediat.

Avocado. Pentru a se coace, avocado trebuie păstrat la temperatura camerei. Când bagi avocado necopt în frigider, acesta absoarbe umezeală și se înmoaie. Odată ce procesul de coacere este complet, avocado se lasă în frigider, iar, dacă se foloseşte doar jumătate, se lasă sâmburele în cealaltă.

 Fasole verde.  Această legumă   își va pierde toate proprietățile nutritive, pusă în frigider. Însă, o poți congela, pentru a o avea pe tot parcursul anului. Cum se procedează? Se dă în clocot apa ușor sărată, se scufundă legumele, apoi se trec prin jet de apă rece. În așa fel, spațiile de aer din legume se îngustează, oxidarea din timpul înghețării încetinește, iar acțiunea bacteriilor scade.

Pe lângă toate acestea mai sunt vinetele care de asemenea nu se țin în frigider. Acestea devin moi , fiind sensibile la temperaturile scăzute. Fructele tropicale se strică ținute la rece. Mierea de albine nici ea nu trebuie ținută în frigider pentru că își pierde din calități.

(Jurnal)