Aproximativ 18% dintre români declară că mănâncă salam, parizer, kaizer, cremvurşti şi alte preparete de acest fel în fiecare zi, iar cel puţin 72%, măcar o dată pe săptămână.

Majoritatea dintre aceștia sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani și au venituri medii. Cel mai apreciat sortiment este, evident, salamul.

Anual, un român consumă aproape 70 de kilograme de carne. Valoarea pieței mezelurilor din România se ridică la aproximativ 4 miliarde de euro. În topul vânzărilor se situează salamul cu 43%, urmat de kaiser cu 16% şi cremvurști cu 13%. Sunt însă şi români care consumă mezeluri foarte rar din cauza aditivilor pe care aceste produse îi conţin.

Specialiștii spun că oricât de gustoase şi apetisante sunt mezelurile, este bine să nu facem abuz în consumul lor.

Capcana din parizer

Alexandru Cîrîc, director ICA susține că  Fibra vegetală de mazăre are rolul de a reţine apa probabil, sare, stabilizatori, polifosfaţii, din nou reţin apa, condimente, zaharuri, potenţiatori de aromă, ne lovim de monoglutamatul care ştim că, în teorie avem acel gust delicios care ne face foarte greu să renunţăm la aliment, antioxidanţi, arome, din nou agenţi de îngroşare, caragenant, din nou guma de guar, din nou reţin apa, de fapt produsul este fel de gel pe bază de carne. Dacă facem un calcul având în vedere declaraţia nutriţională, vom vedea că respectivul produs are undeva la 64-66% apă. Deci aici este apă, mâncăm apă.

Produsele tradiţionale, mai sănătoase

Vasile Negrea, producător  de mezeluri tradiţionale declară la rândul său: Atestate tradiţional avem şapte produse:  Muşchiul semicrud, muşchiul copt, costiţa hiţuită, toba, chişca, lebărul şi cârnaţii boiereşti, iar din astealalte, avem în jur la 20.

Iar pentru că cererea este mare, producătorii au făcut inclusiv cremvurști și parizer doar din carne, fără aditivi alimentari.

Vasile Negrea, un producător de mezeluri tradiţionale spune : Cremvruştii şi parizerul se fac din pulpa de porc foarte bine aleasă, se toacă carnea, o băgăm în cuter, din cuter o facem pastă, deci se folosesc fulgi de gheaţă şi sare, nimic altceva.

Așa că aveți grijă când cumpărați mezeluri să cotiți foarte atent ce scrie pe etichetă pentru ca nu cumva în loc de carne să mâncați cine știe ce grozăvii…

(Jurnal)