Anul acesta se estimează că virusul gripal va apare mai devreme față de ceilalți ani, ne avertizează medicii.

Aceștia ne recomandă să ne vaccinăm cât mai curând, înainte de declanșarea epidemiei de gripă.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a explicat că sezonul gripal are ca perioadă de debut lunile decembrie – ianuarie, dar că asta poate fi stabilit atunci când vor fi izolate primele virusuri gripale în Europa și, respectiv, în România, informează digi24. 

Rafila a mai spus că vaccinarea în această perioadă e recomandată pentru că este necesar un interval de două săptămâni pentru apariția anticorpilor.

”Acum e momentul să ne vaccinăm. Diversele solicitări de măsuri de vaccinare în plină epidemie, în februarie, nu sunt eficiente. Cu cât ne vaccinăm mai târziu, eficienţa scade, apoi nu mai există vaccin disponibil, pentru că producţia de vaccin încetează în septembrie – octombrie, iar durata de fabricaţie este de patru – şase luni”, a adăugat Rafila.

Ministerul Sănătății a achiziționat anul acesta, un număr de 1.500.000 doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200.000 mai mult față de anul trecut. Campania de vaccinare se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi.

Primele 50.000 de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu și sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical.

Vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei Ministerul Sănătății şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite și celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă și vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

(Jurnal)