dsc_0279Reporter: În debutul dialogului nostru, am dori să ne precizați câteva date biografice despre dumneavoastră.

Ion Dragomir: M-am născut la data de 14.04.1958, în comuna Roata de Jos din județul Giurgiu. Cursurile liceale le-am urmat la București, în cadrul Liceului cu profil industrial Nr. 19, iar pe cele universitare la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București. Tot în București, de data aceasta în cadrul Facultății de Drept a Universității, mi-am finalizat studiile post-universitare, devenind doctor în științe juridice. Sunt căsătorit de 35 de ani, am fiică în vârstă de 33 de ani, care lucrează în domeniul bancar și o nepoțică de 5 ani.

 Rep: În continuare, referitor la activitatea și realizările dumneavoastră profesionale de până acum, ce ne puteți spune?

I.D: În anul 1983, am fost repartizat la Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu – serviciul economic și m-am pensionat la limită de vârstă în 2014. Începând cu anul 1994, prin concurs, am ocupat funcția de șef al serviciului, având în subordine peste 30 ofițeri și agenți de poliție din cadrul I.P.J., Poliția Municipiului Giurgiu și orașele Bolintin Vale și Mihăilești. Atribuțiile serviciului au constat în prevenirea și combaterea fenomenului infracțional în domeniul economic. Împreună cu colegii mei, am obținut rezultate bune și foarte bune, clasându-ne de mai multe ori în topul fruntaș al constatărilor pe țară în combaterea infracționalității de natură economico-financiară. În anul 2005, a fost înființat Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual la nivel central în Ministerul de Interne și, în același an, și la I.P.J. Giurgiu. Am fost ales timp de 8 ani președintele Biroului Teritorial al Sindicatului, având în organizație peste 800 membri. Sunt mândru că în septembrie 2010 am participat la mitingul organizat la Palatul Cotroceni la care au participat circa 200 polițiști și personalul civil de la I.P.J. Giurgiu, pentru a ne striga nemulțumirile în fața fostului președinte Traian Băsescu. Precizez că în anul 2015 am înființat Sindicatul Funcționarilor Publici din cadrul Primăriei Giurgiu, unde am fost președinte până la alegerile locale din iunie 2016. 

 Rep: În ceea ce privește activitatea politică, în primul rând, când ați ”cochetat” prima dată cu acest domeniu și ce v-a determinat să pătrundeți în el?

I.D: În viața politică am intrat după pensionare și mi-a fost simplu să mă îndrept către Partidul Social Democrat, întrucât încă de la înființare această formațiune a demonstrat că se preocupă în primul rând de oameni, care sunt cea mai importantă resursă, apărând dreptatea și solidaritatea socială și preocupându-se de o bună protecție socială a cetățenilor. 

 Rep: De curând, ați devenit viceprimar al municipiului Giurgiu. A fost greu drumul parcurs până aici? Ce înseamnă pentru dumneavoastră postul de viceprimar? Ce așteptări aveți și ce vă propuneți să realizați în această calitate?

I.D: Timp de un an și jumătate am fost director executiv al Direcției Servicii Publice din Primăria Giurgiu. La început a fost mai greu, eu venind dintr-un domeniu în care peste 30 de ani am lucrat în principal cu Codul Penal și cel de Procedură Penală. În Primărie trebuie să pui în practică prevederile dreptului administrativ, comercial, civil, muncii, familiei, etc. Acum, în calitatea de viceprimar și cu atribuțiuni principale în domeniul serviciilor publice, dar și a altora delegate de primar, consider că responsabilitățile au crescut. Personal, coordonez Direcția de Servicii Publice și Direcția Dezvoltare – Investiții, precum și Societățile Comerciale cu atribuțiuni în domeniul serviciilor publice. Îmi propun ca alături de primarul Nicolae Barbu și de viceprimarul Ionuț Cioacă, să punem în practică ,,Programul de dezvoltare durabilă integrată pentru perioada 2016-2020”, program care să aducă un plus semnificativ de bunăstare în viețile giurgiuvenilor.

 Rep: Unde vă vedeți peste 5 ani?

I.D: Sincer, fiecare om în viață își fixează niște ținte de atins. Am norocul, dar și șansa de a mă regăsi într-o echipă de consilieri condusă de un om care vrea doar binele cetățenilor municipiului Giurgiu, mă refer la primarul Nicolae Barbu. Peste 5 ani, mi-ar plăcea să fiu tot în echipa PSD, tot în domeniul administrației municipiului Giurgi și să fim realeși de cetățeni pentru tot ce am realizat în orașul nostru. 

 Rep: De asemenea, am dori să vă cunoaștem și în calitate de om, cu calități și defecte, cu împliniri și dezamăgiri… Cum v-ați autocaracteriza în câteva cuvinte? Care este cea mai mare împlinire a dumneavoastră? Dacă ar fi să vă doriți ceva mai mult, pe orice plan sau aspect al vieții, care ar fi acel lucru?

I.D: De la 20 de ani am urmat o carieră militară, fiind ofițer activ peste 30 de ani, ceea ce mi-a impus respectarea unor privațiuni pe care nu le au civilii. Sunt un om sociabil, generos, perseverent, optimist, altruist, dar despre trăsăturile mele de caracter, morale și umane, prefer să îmi las foștii colegi din poliție să vorbească, iar celor din Primărie și cetățenilor municipiului, să le descopere în munca și interacțiunile de zi cu zi. Sunt un naționalist local convins, iubesc oamenii municipiului Giurgiu, sunt sincer și uneori acest lucru deranjează, dar educația mă obligă să le spun unora despre trăsăturile negative de caracter pe care le manifestă în viață sau la locul de muncă. Cea mai mare împlinire a mea, ca un corolar al muncii în poliție, cred că este una de suflet și o pot înțelege doar cei care au trăit-o împreună cu mine – În urmă cu câțiva ani, împreună cu câțiva colegi, am adunat în sala de festivități a I.P.J. Giurgiu, la împlinirea a 30 de ani de la înființarea instituției, polițiștii care au lucrat la serviciul economic – circa 100 de ofițeri și agenți împreună cu familiile lor. Au fost colegi din toată țara, unii care nu se mai văzuseră de peste 25 de ani, s-a ”lăsat” cu lacrimi de fericire, cu ”noduri” în gât și s-a păstrat un moment de reculegere pentru cei dispăruți, dar care au fost prezenți prin membrii familiilor lor. În aceea zi, ca șef al serviciului economic, m-am simțit un om împlinit pentru tot ceea ce am realizat în Poliție. La polul opus, ca neîmplinire, e faptul că am doar o fată și o nepoțică, însă acestea locuiesc în București și avem ocazia să ne vizităm săptămânal. Îmi doresc ca zilnic să le pot fi util cetățenilor, de la care îmi este suficient să primesc un sincer ”Bună ziua!”. 

Rep: Nu în ultimul rând, pentru a ”definitiva” conturarea imaginii de ansamblu despre dvs, ne puteți vorbi despre hobby-urile pe care le aveți?

I. D: Sunt un astral și un dinamovist convins, iubesc sportul, practic fotbalul săptămânal la nivel de ”old-boys” la balonul de la Vamă, cu prietenii, de peste 20 de ani.

(Teodora NICOLAU)