vladuReporter: În debutul dialogului nostru, am dori să ne precizați câteva date biografice despre dvs.

Alexandru Vladu: M-am născut la data de 23 decembrie 1958, în orașul Roșiorii de Vede din județul Teleorman. Studiile liceale le-am urmat la Liceul ”Rulmentul” din Alexandria, pe care l-am aboslvit în anul 1978. Apoi, am urmat cursurile Facultății ”Tehnologia Construcțiilor de Mașini” din cadrul Institutului Politehnic din București, pe care le-am finalizat în anul 1984. Sunt căsătorit de 35 de ani, am doi copii – Anamaria, în vârstă de 27 de ani, de profesie psiholog și Claudiu, în vârstă de 33 de ani, care este economist, dar activează în domeniul privat. Am și un nepoțel din partea băiatului, pe nume Darius Alexandru, care anul acesta a împlinit 4 ani și care este, fără să exagerez, ”bijuteria” familiei.

 Rep: În continuare, referitor activitatea și realizările dvs. profesionale de până acum, ce ne puteți spune?

A.V: La data de 6 august 1984, m-am angajat la Industria Cărnii Giurgiu (Abatorul Giurgiu), unde am activat ca mecanic-șef timp de 4 ani. În perioada 1988-1989 am fost șef al Seviciului Investiții Construcții din cadrul I.S.C.I.P. Giurgiu. Din 1990 până în 1991, am fost promovat în funcția de inginer-șef la Industria Cărnii Giurgiu, iar între anii 1991 și 1992 am fost director executiv la SuinProd Giurgiu, societate care a fost înființată prin divizarea I.S.C.I.P. Giurgiu. Din 1992 până în 2012 am fost administratorul unei firme private, iar din 2012 până anul acesta – viceprimar al municipiului Giurgiu.

 Rep: În ceea ce privește activitatea politică, în primul rând, când ați ”cochetat” prima dată cu acest domeniu și ce v-a determinat să pătrundeți în el?

A.V: Prima dată am ”cochetat” cu politica în anul 2011. În acel an, începând cu data de 1 decembrie, am înființat și condus Organizația Municipală a PPDD Giurgiu. Un an mai târziu, la alegerile locale din luna iunie, am obținut 10 consilieri locali și am fost ales viceprimar al municipiului Giurgiu. În 2015, prin Ordonanța Guvernamentală 55, am ajuns în PSD Giurgiu, unde am fost numit președinte executiv al Organizației Municipale și vicepreședinte al Organizației Județene. În 2016 am optat pentru ALDE Giurgiu, unde sunt copreședinte al Organizației Municipale și vicepreședinte al celei Județene. M-a determinat să intru în politică faptul că fiecare dintre noi suntem nemulțumiți de această ”sferă” și de oamenii care acced în diferite funcții politice, tocmai de aceea m-am decis să mă alătur unui partid, pentru a face o altfel de politică, în care prioritare să fie nevoile marei mase de oameni. Pentru aceasta, am cunoscut foarte mulți giurgiuveni, cu toate problemele lor, legate atât de partea privată (problemele personale), cât și de locuința lor și de locul unde își desfășoară activitatea. Am încercat în toată această perioadă să ajut cât mai mulți oameni și în acest scop am inițiat și realizat 67 de concursuri sportive și culturale pentru copii, iar pentru oamenii cu posibilități materiale reduse am derulat campania D.A.R.  – Dăruiește, Ajută, Respectă -, prin care atât eu, cât și prietenii mei, le-am oferit acestora un număr de 3000 de saci cu îmbrăcăminte, diverse produse electrocasnice, precum și obiecte de mobilier – toate în stare de funcționare.

 Rep: În 2012 ați devenit viceprimar din partea PPDD, apoi ați optat pentru PSD, iar în prezent sunteți consilier local din partea ALDE. Cum vedeți dvs. administrația locală, prin prisma experienție acumulate?

A.V: Administrația locală este o responsabilitate destul de mare. Pentru acesta, trebuie să îți dedici nu 8 ore, ci 20 de ore din zi, trebuie să fii în mijlocul oamenilor, să le cunoști greutățile și necesitățile pentru un trai decent, să renunți la partea ta de familie și de distracție pentru a-ți concentra energia în rezolvarea acestor probleme. Spre exemplu, în situațiile de criză – de cod galben sau portocaliu de vreme extremă – trebuie să fii în permanență prezent în Primărie și să gestionezi cât mai bine situația, astfel încât siguranța populației să fie cât mai mare și disconfortul cât mai mic.

 Rep: Ce vă propuneți să realizați în calitate de consilier local?

A.V: Consider că pot să-mi aduc aportul la dezvoltarea comunității în calitate de consilier local. Sunt ferm hotărât să aprob toate proiectele care sunt în beneficiul orașului și al locuitorilor săi și voi fi foarte atent în special în ceea ce privește proiectele supuse dezbaterii care presupune cheltuirea banului public în mod nejustificat.

 Reporter: Unde vă vedeți peste 5 ani?

A.V: Mă văd tot în Giurgiu, și tot alături și printre oameni, într-o echipă profesionistă, care să poată face față atât în activitatea politică, cât și în cea profesională.

 Rep: De asemenea, am dori să vă cunoaștem și în calitate de om, cu calități și defecte, cu împliniri și dezamăgiri… Cum v-ați autocaracteriza în câteva cuvinte? Care este cea mai mare împlinire a dumneavostră? Dacă ar fi să vă doriți ceva mai mult, pe orice plan sau aspect al vieții, care ar fi acel lucru?

A.V: Sunt o persoană tenace, muncitoare, un bun organizator și îmi place mereu să fiu cât mai activ în toate domeniile în care îmi desfășor activitatea. Așa cum îmi place mie să spun – Să fiu prezent în prezent! Familia reprezintă cea mai mare împlinire pentru mine – copiii care nu ne-au dezamăgit și ne-au adus numeroase bucurii prin împlinirea lor pe plan personal și profesional, și soția care mi-a fost atâta timp alături și îmi este în continuare și care m-a înțeles și m-a susținut de fiecare dată în tot ceea ce mi-am propus. Ca neîmplinire, în linii generale, mi-aș dori o societate mai bună, mai tolerantă și mai săritoare în rezolvarea problemelor semenilor noștri. Nu cred că este o utopie, ci o schimbare fezabilă, care ar presupune un minimum de efort din partea noastră, a tuturor, iar rezultatul – o conviețuire mai armonioasă – nu cred că ar deranja pe nimeni.

 Rep: Nu în ultimul rând, pentru a ”definitiva” conturarea imaginii de ansamblu despre dvs, ne puteți vorbi despre hobby-urile pe care le aveți?

A.V: Îmi place foarte mult să joc șah, este sportul meu preferat, chiar dacă în ultima perioadă nu am prea dispus de timpul necesar pentru a-l practica. De asemenea, îmi place să mă relaxez în mijlocul naturii pescuind. Pescuitul, pentru mine, reprezintă o modalitate de a-mi pun ordine în gânduri într-o atmosferă plăcută, departe de zgomotul orașului și de problemele cotidiene.

 (Teodora Nicolau)