În România, consumul de băuturi alcoolice este interzis în locurile publice (pe stradă sau într-un stadion, de exemplu). Dacă ești prins consumând alcool, în astfel de locuri, riști o amendă de până la 500 de lei.

Poate ieși într-o seară cu prietenii, doar ca să vă plimbați, și vă hotărâți să beți niște beri, pe stradă. Chiar dacă nu ți se pare nimic grav, trebuie să înțelegi că poți fi sancționat contravențional pentru consum de alcool în locuri publice: amenda este între 100 și 500 de lei. Bineînțeles, este greu de crezut că simplul consum al unor beri ar atrage amenda maximă, însă o amendă, oricum, poate fi dată.

Iar când ne referim la locuri publice, nu se face referire doar la consumul de băuturi alcoolice pe stradă sau pe un stadion. Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice conține o listă cu astfel de locuri, unde, dacă ești prins consumând alcool, riști amenda la care am făcut referire anterior.

Printre aceste locuri, sunt enumerate parcuri, săli de spectacole, autobuze sau gări. Pe lângă acestea, lista conține cam toate locurile publice frecventate constant de oameni. 

Bineînțeles, în cazul în care, în asemenea locuri, există spații special amenajate în scopul consumului de băuturi alcoolice, nu vei putea fi sancționat, acest lucru fiind prevăzut expres în cadrul legii menționate mai sus.

Toate acestea suferă, însă, de la începutul acestei luni, o serie de modificări, odată cu promulgarea, de către președintele Iohannis, a acestei modificări ce prevede, printer altele, posibilitatea consumului de băuturi alcoolice în locuri publice, în cazul unor evenimente organizate în scop de recreere sau manifestări cultural-artistice.

Actul normativ modifică articolul 2 Legea nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Conform legii, „constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: servirea şi consumul băuturilor alcoolice în localuri publice şi în afara acestora pe timpul desfăşurării adunărilor publice, grevelor, manifestărilor sportive, cu excepţia spaţiilor în care sunt organizate evenimente pentru celebrarea Revelionului, zilelor unităţilor administrativ-teritoriale, ale categoriilor socio-profesionale sau pentru promovarea unor produse alimentare sau nealimentare, precum şi a perimetrelor special amenajate şi delimitate unde se desfăşoară manifestări cultural-artistice cu acces controlat”.