Acest lucru s-ar putea întâmpla spun analiștii deoarece ”Mai are sens în acest moment un apel la a ne deștepta?” ”Deșteaptă-te, române!” a devenit imnul național al României, începând cu anul 1990, după căderea regimului Ceaușescu.
Cum versurile melodiei au fost publicate în anul 1848, perioadă în care încă nici nu se înfăptuise ”mica unire” a Principatelor Române (24 ianuarie 1859), se vorbește acum despre o schimbare a imnului național
– sunt de părere mulți.

Printre adepții unei astfel de variante se numără și analistul politic Alexandru Coita: ”Un nou imn de stat al României Proiectul România 10 în 10 dorește ca toți românii să ajungă să înțeleagă sensul și să aprecieze simbolurile naționale. Imnul țării este un simbol fundamental, sacru, al României. Este necesar să discutăm serios despre ce înseamnă România azi, ce ne place și ce am dori să schimbăm în bine. Imnul este esența mesajului național, ce alt loc mai bun pentru a începe această consultare?”, a notat Alexandru Coita pe pagina sa de Facebook.

Acesta a adăugat: ”Mulți români ne-au spus că și-ar dori un imn mai dinamic, mai optimist, mai simplu de memorat. Versurile imnului actual, „Deșteaptă-te, române!”, au fost compuse în 1848, când România încă nu exista ca stat și noi toți ne aflam sub dominație străină”.
Alexandru Coita consideră că este nevoie totuși mai întâi de o dezbatere națională în ceea ce privește oportunitatea schimbării sau nu a imnului național.

(Jurnal)