În România se munceşte mult şi prost. Cu cine stai de vorbă, abordând problema muncii va avea aceeași părere: Nu ne place munca,  iar atunci când ne apucăm de ea o facem prost și de multe ori fără să ducem la capăt ceea ce am început… Unii spun că este doar  un pretext pentru salariile mici cu care sunt plătiți cei ce lucrează mai ales în mediul  privat, dar și o scuză pentru pentru lipsa de dezvoltare de până acum. Una peste alta cifrele oficiale arată că productivitatea muncii la noi , este printre cele mai scăzute din Europa.

Productivitatea muncii este  o chestiune complexă, care ţine prea puţin de omul care lucrează, comentează însă „Business Club”. Conform acestora productivitatea ar fi diferenţa dintre ce e introdus într-un proces de fabricaţie şi ce iese, ca valoare. E câştigul la fiecare leu cheltuit şi ar exprima randamentul obţinut de pe urma forţei de muncă, a capitalului şi a materiilor prime. În privinţa muncii, este feliat doar costul unitar al muncii raportat la valoarea produsului obţinut. Ar putea fi caracterizată şi ca eficienţa muncii.

Păcatele datelor statistice

Datele Eurostat arătau că productivitatea unui angajat român reprezintă cam 60% din media europeană. Sunt date care ar arăta că românul munceşte prost, ceea ce nu este adevărat. În anul 2000, în România productivitate era sub 35% din media Uniunii Europene. Dar orice statistică păcătuieşte prin uniformizare. Cotele înalte de productivitate sunt atinse, pe medie, în ţări unde industria financiară este puternic dezvoltată. În România, din varii motive, suntem rămaşi în urmă. Intermedierea financiară reprezintă 27% din PIB, cea mai scăzută pondere din Uniunea Europeană. Rezultatul – productivitatea generală – este trasă în jos. Productivitatea muncii este aproape strict pusă doar în seama angajatului, ceea ce distorsionează perspectiva. Una este productivitatea unui angajat care strânge șuruburile panoului de pe spatele aragazului cu o cheie fixă de 10, alta este cea a salariatului înarmat cu un pistol mecanic de strâns. Productivitatea – susțin specialiștii –  ţine mult și de dotările din procesul de fabricaţie, iar din această perspectivă România are goluri mari de umplut. Atractivitatea a fost costul redus cu forţa de muncă. Politic, s-a încurajat cantitatea, crearea unui număr cât mai mare de slujbe pentru a ridica ocuparea, în dauna calităţii, a muncii cu valoarea adăugată mare. A fost o strategie păguboasă care a dus la pierderea de personal calificat, care a migrat către noi oportunităţi. Abia recent, când s-a ajuns la deficit acut de forţă de muncă, investiţiile tehnologice au devenit presante. Automatizarea a întârziat în România mulţi ani pentru că era mai ieftin să fie folosiţi oameni în loc de maşini. Avantajul vechi s-a transformat în blestemul actual.

Personal calificat și calitatea ”șefului”

Alt gen de investiţii care cresc productivitatea este cel în perfecţionarea personalului. Cursurile de pregătire și formare sunt rar accesate, pentru că reprezintă costuri suplimentare. Însă nevoia împinge mai acut firmele în această direcţie. Productivitatea angajatului ţine însă şi de modul în care este ghidat la locul de muncă. Calitatea managementului îşi spune puternic cuvântul. Trasarea clară a sarcinilor, diviziunea muncii cresc sau slăbesc eficienţa. Un managment deficitar la mai multe niveluri scade performanţa generală a angajaţilor. Un șef dur , fără viziune , dornic doar de conflicte cu angajații va eșua în cele din urmă… Este adevărat însă că tot mai des întâlnim cetățeni care merg pe variant decât 1200 de lei la muncă mai bine 600 de lei din ajutor social. La Giurgiu , de exemplu, această mentalitate s-a transformat aproape într-un fenomen social. În concluzie, putem fi de accord cu faptul că productivitatea muncii este o problemă cu structură complexă, asemenea foiţelor de ceapă. Şi ca şi ceapa, atunci când e desfăcută… ustură!

(Jurnal)