Conform rezultatului unui studiu european unul din 5 români plăteşte cu întârziere cheltuielile sociale: întreţinerea, creditul ipotecar sau chiria. Comportamentul românilor este explicat, parţial, prin raportul dintre veniturile mici şi costurile similare celor din Vest.

Potrivit Eurostat, 20% dintre români plătesc cu întârziere întreținerea, chiria sau creditul ipotecar , însemnând  un procent dublu față de media europeană. Specialiştii au identificat câteva motive posibile ale restanţelor de plată.

Ei sunt de părere că pe de-o parte aceste cifre se datorează nivelului foarte redus al veniturilor populaţiei, în condiţia în care preţurile sunt similare cu cele din Vest, iar  pe  de altă parte avem o educaţie redusă a disciplinei financiare şi a educaţiei economice,  împrumutându-ne deseori pentru a cumpăra bunuri care nu ne sunt necesare. În schimb, în ceea ce privește  ponderea creditelor ipotecare sau a chiriei, românii sunt cel mai puțin îndatorați, în comparație cu alte state europene: sub 1%. În comparație cu noi, Grecia, de exemplu,  se află la polul opus cu peste 15%…

(Jurnal)