Vineri, 1 iunie, postul de televiziune PROTV a difuzat Marea Finală a concursului ”Românii au talent”. 11 concurenți s-au luptat  vineri seara pentru marele premiu de 120.000 de euro. 10 dintre finaliști au fost trimiși în finală de telespectatori. Al 11-lea, tânărul pianist de doar 12 ani Nicholas Obedeanu Mihalache, a primit un „wild card” din partea celor patru jurați.pentru marele premiu de 120.000 de euro. 10 dintre finaliști au fost trimiși în finală de telespectatori. Al 11-lea, tânărul pianist de doar 12 ani Nicholas Obedeanu Mihalache, a primit un „wild card” din partea celor patru jurați.

În final, după votul publicului, clasamentul a arătat astfel:

CÂȘTIGĂTORUL ROMÂNII AU TALENT 2018 – Emil Rengle

Emil Rengle

Locul 2 – Bianca Badea

Locul 3 – Alla

Locul 4 – Duo Romance

Locul 5 – Amelia Uzun și Ana Cernicova

Locul 6 – Natalia Lukiv & Bogdan Boie

Locul 7 – Ripperz Crew

Locul 8 – Sergiu Hudrea

Locul 9 – Alex Ștefănescu

Locul 10 – Cesima Nechifor

Locul 11 – Nicholas Obedeanu Mihalache

Ceea ce nu se știe, sau nu s-a știut până la acest concurs, este că cel care a intrat în posesia premiului de 120.000 de euro este un reprezentant al comunității LGBD din România.

Emil Rengle a câștigat Românii au talent 2018. Este bisexual și ungur, suficiente motive, în opinia unor oameni, să arunce cu noroi” scriu cei de la dcnews.ro.

Emil Rengle spunea că este foarte greu ca în România să fii și ungur, și bisexual. Oamenilor le este mai ușor să arate cu degetul, să pună etichete decât să accepte diversitatea. Acest lucru s-a întâmplat și la Românii au talent 2018 când, după aflarea câștigătorului, pe Facebook, au apărut reacțiile negative. Și nu, lumea nu îi critica numărul de dans, ci se lua de orientarea lui sexuală. Paradoxal este că telespectatorii au fost cei care au ales câștigătorul, de aceea pare greu de înțeles revolta de pe Facebook.

DC News l-a contactat pe Vlad Viski, director executiv al asociaţiei MozaiQ, ONG care apără drepturile minorităţilor sexuale, pentru a ne spune cum vede acest subiect.

„Considerăm că este foarte importantă vizibilitatea persoanelor LGBT în toate sferele sociale. Îl felicităm din suflet pe Emil Rengle! Credem că este o persoană extrem de talentată. Faptul că reprezintă o comunitate nu înseamnă că talentul lui poate fi pus la îndoială. Emil Rengle este un coregraf fantastic și cu foarte mult curaj. Iată că toate aceste lucruri duc la succes! Ne bucurăm pentru Emil Rengle, îl felicităm și îl așteptăm la Bucharest Pride, pe 9 iunie”, a spus Vlad Viski pentru DC News.

Întrebat ce mesaj are pentru oamenii care nu sunt deschiși vizavi de comunitatea LGBT, tânărul ne-a spus: „Mesajul meu este că viitorul României este un viitor european, un viitor al diversității și al acceptării tuturor persoanelor care trăiesc în societate. La fel cum era și mesajul din performence-ul lui Emil Rengle, există diverse categorii de oameni în societatea românească. Cu toții, și noi, persoanele LGBT, contribuim la bunăstarea societății. Existăm în toate clasele sociale, suntem părinți, frați, surori, colegi de muncă și vecini. Tot ceea ce ne dorim este că construim împreună cu ceilalți o societate mai bună, mai prosperă. Avem aceleași aspirați și dorința ca toți ceilalți de lângă noi”, mai scriu cei de la DCnews.

(Jurnal)