Românii din străinătate care trimit sume mai mari de 1000 de euro în țară , vor trebui să-i justifice!

0
280

O nouă inițiativă legislativă!  

Statul român vrea să aibă informații referitoare la fiecare tranzacție  făcută în afara granițelor, dar mai ales să știe din ce provin banii trimiși în țară.

Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere de către Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), orice bancă sau serviciu de transfer de bani are obligaţia să transmită în maximum 3 zile raportul pentru orice remitere de bani mai mare de 1.000 de euro.

Conform noului proiect , băncile şi furnizorii de servicii precum Poşta Română, Western Union sau Money Gram vor avea obligaţia să raporteze la Oficiu datele despre orice tranzacţie care depăşeşte echivalentul în lei a 1.000 de euro. Oficiul susţine că iniţiativa legislativă transpune noua legislaţie europeană în domeniul combaterii fenomenului de spălare a banilor, Directiva 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului UE.

Problema este că România este la acest moment  statul membru UE cu una dintre cele mai mari comunităţi de cetăţeni plecaţi să lucreze în străinătate.  Estimările Ministerului pentru Românii de pretutindeni este de 3,5 – 4 milioane!

(Jurnal)