România şi Italia, cele mai afectate de efectele Rujeolei! Deputatul Elena Dinu ne spune care au fost greşelile ce au condus la această situaţie.

0
85

elena-dinu1-597x400Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)  anunţa recent că rujeola se răspândeşte în mod periculos pe continentul european iar eradicarea sa este de acum ameninţată, ţările cele mai afectate fiind România şi Italia.

Întrebată de publicaţia noastră dacă acest subiect a ajuns în atenţia Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, acolo unde deputata dr. Elena Dinu îndeplineşte funcţia de secretar, aceasta ne spune:  Aşteptăm propunerea Ministerului Sănătăţii privitor la Legea Vaccinării, pentru dezbaterea ei în Comisie. Am mai solicitat Ministerului nişte stocuri de vaccin. Deputata Elena Dinu ne preciza faptul că fenomenul rujeolei şi decesele survenite în urma acesteia are rădăcini mai vechi: Ştiţi şi d-stră că la un moment dat în România s-a declanşat o adevărată campanie împotriva  vaccinărilor obligatorii, care iată la ce a condus. Asta deşi la acel moment era una dintre bolile eradicate la nivel mondial şi naţional. În unele state însă boala nu era eradicată şi cum circulaţia persoanelor este liberă, am ajuns ca în secolul XXI să înregistrăm decese la copii din cauza rujeolei. A fost atunci o campanie destul de agresivă împotriva vaccinării.  Este adevărat că părinţii pot să hotărască în legătură cu copiii lor în privinţa vaccinării însă doar în deplină cunoştinţă de cauză. Să  nu se gândească numai la un posibil efect advers ca urmare al unui  vaccin, căci iată ce tragedii se pot întâmpla din cauza lipsei unui vaccin. Din câte ştiu eu Ministerul a constituit un grup de Lucru pentru elaborarea Legii vaccinării, urmând ca noi să-l dezbatem în Parlament, dar el va trebui să prevadă mai multe lucruri. În primul rând obligativitatea de a fi bine informat în această privinţă… Va trebui totodată creat un plan multianual al acestor vaccinuri, pentru a nu rămâne, aşa cum s-a mai întâmplat, fără vaccinuri, pentru că existând o piaţă destul de restrânsă sunt foarte puţini producători în lume de vaccinuri. Dacă România va avea un plan multianual de vaccinare, în acel moment ea va putea să negocieze cu firme care  produc aşa ceva, dispunând de doze de vaccinuri necesare pentru câţiva ani.  În acest context se va schimba şi preţul şi politica acestor firme în legătură cu ţara noastră. Campania împotriva vaccinării, lipsa de informare a cetăţenilor  sunt lucruri pe care probabil că le plătim noi în momentul de astăzi. Vom vedea cum se va face plata serviciilor de vaccinare  şi cine va fi desemnat să realizeze aceste vaccinări căci nu mai sunt acei medici şcolari de odinioară, ci medicii de familie care vor trebui remuneraţi pentru asta. Vor fi mai multe lucruri de luat în calcul. Noi imediat ce vom primi un draft al Legii vaccinării vom putea oferi toate detaliile, a mai precizat deputatul dr. Elena Dinu.

Jurnal