România se pregătește de valul 5. În februarie, am putea ajunge la 20.000 de cazuri pe zi

0
309
statistici covid

Valul 5 al pandemiei se va face simțit în România de săptămâna viitoare, avertizează specialiștii. Potrivit estimărilor, am putea ajunge la peste 20.000 cazuri pe zi în luna februarie, iar printre cei vulnerabili vor fi, spre deosebire de alte valuri, copiii, a declarat cercetătorul Octavian Jurma și medicul Marius Geantă, cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.

Teama de izbucnirea unui nou val al pandemiei este alimentată de cifrele privind infectările. Numărul s-a dublat în România de la o zi la alta și, mai grav, a crescut și cel al deceselor. Astfel, România a revenit la peste o mie de infectări în 24 de ore, după aproape trei săptămâni în care acest prag nu a mai fost atins. Sunt din nou cifre îngrijorătoare și în privința deceselor – 67 este bilanțul anunțat marți de autorități.

La nivelul întregii planete, au fost înregistrate marți, 28 decembrie, 1, 44 milioane de infectări cu SARS-CoV-2. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri de când a început pandemia.

Doctorul Octavian Jurma consideră că valul cinci în România a debutat cu primul caz comunitar de infectare cu Omicron, declarat la 15 decembrie, dar prima confirmare statistică o vom avea în momentul în care numărul de secvențieri va arăta că majoritatea cazurilor sunt cu tulpina Omicron. Cercetătorul este de părere că până la sfârșitul acestei săptămâni, ponderea cazurilor Omicron în secvențierile din România va depăși 50 la sută și acesta poate fi considerat statistic debutul valului 5 în România, adică săptămâna viitoare cel târziu.

Jumătate dintre cazurile confirmate cu Omicron la nivel mondial până acum sunt la persoane care au până în 29 de ani. De asemenea, a crescut foarte mult numărul copiilor cu vârsta între 5 ani și 10 ani, care au avut nevoie de internare în spitale și care au avut nevoie de terapie intensivă, potrivit datelor din SUA și din Marea Britanie comunicate zilele trecute”, subliniază medicul Marius Geantă.

La nivelul județului Giurgiu, din fericire, numărul celor infectați cu Coronavirus nu s-a modificat semnificativ, având în ultimele 3 zile, doar 13 cazuri confirmate, dintre care nici unul nu a solicitat spitalizare.

Dragoș Chivu, managerul Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, ne declara că „s-a simțit doar o sensibilă creștere a cazurilor de infectare în ultima perioadă. Spitalul este pregătit pentru valul 5 și va asigura în continuare toate serviciile medicale de specialitate”.

Vaccinarea și respectarea măsurilor de igienă, dar și cele de distanțare socială, rămân în continuare singurele arme pe care omenirea le are împotriva acestui virus care ne-a dat viața peste cap, în ultimii 2 ani de zile.

(Jurnal)