România ocupă primul loc în UE la mortalitatea în spitale!

0
606

E stare de alertă în sistemul medical românesc, care este aproape de colaps. Antena 3 a obţinut cifre cutremurătoare, dar şi cazuri concrete, care se întâmplă în mai toate colţurile ţării. România este ţara în care statul n-a construit niciun spital nou, de 27 de ani. Există clinici de top, există un număr important de medici de valoare, dar şi o realitate cruntă: sunt zone întregi în care se moare cu zile în spitale. România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce sec este numit „clasamentul mortalităţii evitabile”. Aproape un sfert din numărul celor ce mor în fiecare an în ţara noastră se sting în spitale.

Lipsa metodelor de diagnostic rapid şi corect, lipsa medicilor şi a personalului sanitar sau infrastructura veche şi şubredă, toate compun o reţetă letală, una care a dus în 2016 la moartea a aproape 70.000 de români.

România este pe locul întâi în Europa în ce priveşte mortalitatea în spitale. Rapoartele arată că multe dintre decese puteau fi evitate: cel puţin jumătate la bărbaţi şi o treime la femei.

Rata mortalităţii în spitale

De exemplu, dacă în 2015 erau raportate 60.000 de decese în unităţile sanitare, la doar un an distanţă, în 2016, cifra a crescut cu aproape 10.000.

Pe lângă afecţiunile de care sufereau românii, situaţia a fost agravată de lipsa de medicamente sau de metode de diagnostic. Iar asta o arată cifrele: avem în primul rând judeţele cu spitale mici, cum sunt Mureşul în care au fost raportate 2415 decese, într-un singur an.

Judeţul este urmat de Bacău cu 2242 de morţi sau Hunedoara cu puţin peste 2.000 de decese. La polul opus se află Gorjul sau Giurgiu cu doar 384 de decese raportate. Nu vă gândiţi că aici situaţia este roz. În Giurgiu de exemplu, în tot judeţul, există un singur diabetolog şi sunt probleme mari şi pe partea de chirurgie.

Aici intervine şi fenomenul migraţiei. Aceste centre se comportă ca un magnet, iar oamenii din toată ţara îşi caută salvarea acolo. Aşadar, în Iaşi şi Cluj sunt raportate mult peste 3.000 de decese, ceva mai puţine în Timiş, respectiv 2269.

Când vorbim de Capitală, aici mortalitatea în spitale atinge cifre-record. În 2016, nu mai puţin de 12.250 de români s-au stins în locul în care ar fi trebuit să se vindece. E de înţeles, iar medicii din Bucureşti au ridicat de multe ori această problemă. Mult prea mulţi pacienţi sunt trimişi din ţară, aici.

Din fericire, în Capitală sunt câteva spitale de top, care au încă medici pe măsură, iar rata de vindecare a bolnavilor este una destul de mare. Să nu uităm însă că şi aici mai sunt spitale care încă arată ca cele din Lumea a treia.

Rata mortalităţii în judeţele cu spitale mici,

ca în Giurgiu

Mureş – 2.415 decese

Bacău – 2.242 decese

Maramureş – 2.143 decese

Hunedoara – 2.073 decese

Gorj – 425 decese

Giurgiu – 384 decese.

Jurnal