În această săptămână profesorul universitar Alexander Olteanu tratează cel mai important subiect internațional al ultimelor luni, situația BREXIT-ului din Marea Britanie. Răzgândirea unei mari părți a populației în legătură cu ieșirea MGB din Uniunea Europeană a creat o mulțime de comentarii și de ipoteze. Deși aparent România nu este implicată, mulți dintre conaționalii noștri aflați aici se declară afectați, cuprinși de tot felul de temeri. În această privință iată cum vede specialistul cotidianului nostru în politrică externă, Alex Olteanu această chestiune:

Criza cea mai importantă pe care trebuie să o gireze România în următoarele 5 luni este ieșirea Marii Britanii din UE, care ar trebui să se întâmple pe 29 martie anul acesta. Criza a fost începută cu referendumul din 23 iunie 2016, când fostul prim-ministru britanic, Cameron, a vrut să înlăture pericolul partidelor britanice de extremă dreapta față de guvernarea partidului său, conservator, prin câștigarea referendumului de a rămâne în UE, după ce a negociat cu Uniunea, un tratat favorabil al condițiilor în care Marea Britanie ar rămâne în UE.

În mod total neașteptat, campania de ieșire a Regatului din UE a avut un dinamism foarte mare, a fost susținută de fonduri financiare și din interiorul țării, și din exteriorul ei, care i-au dat o amploare neașteptată, și foarte mulți tineri care erau direct interesați să rămână în Uniune nu au ieșit la vot. Rezultatul  a fost că Marea Britanie a votat să iasă din Uniune cu o majoritate de mai puțin de 1,5 milioane de voturi. În consecință premierul Cameron a demisionat, și a fost înlocuit de ministrul său de interne, Theresa May, care, de doi ani și jumătate, încearcă să negocieze cu UE un tratat de ieșire a Marii Britanii din UE. Acum un an și jumătate, Theresa May a avut alegeri generale în Marea Britanie, pentru a câștiga o majoritate și mai importantă, pentru a putea ieși mai ușor… Total neașteptat, încă o dată, May și-a pierdut majoritatea pe care o avea. În prezent ea are un guvern minoritar care depinde de cele 10 voturi ale unui partid din Irlanda de Nord. Deci, prim-ministrul britanic s-a găsit în poziția în care a trebuit să facă trei promisiuni incompatibile: 1. A trebuit să promită Republicii Irlanda că nu va exista o frontieră apărată între Marea Britanie și Irlanda; 2. A trebuit să promită Partidului Conservator că va ieși din Piața Comună; și  3. A trebuit să promită irlandezilor de nord că nici între Irlanda de Nord și Republica Irlanda nu va exista o frontieră.

  Oricare din aceste promisiuni pot fi îndeplinite… Două în același timp, dar nu toate trei! Ne aflăm acum în poziția în care cele trei promisiuni făcute nu sunt compatibile, dar May trebuie să le țină pe toate trei pentru a rămâne la putere și a ieși din UE. Deci s-a ajuns în situația în care legea, tratatul adoptat cu UE nu poate să fie trecut în Parlament.

Șeful partidului de opoziție, Corbyn, este un laburist de stânga – unii spun chiar troțkist, căci și el vrea să iasă din UE, pe motive opuse –  spune că UE este o construcție capitalistă care neagă drepturile muncitorilor și care trebuie înlăturată pentru a putea reface o Mare Britanie unde statul va juca rolul cel mai important în industrie, transporturi, educație, mediul înconjurător etc.

Deci ambele partide principale din Marea Britanie vor să iasă, dar nu pot trece o lege care este în acord cu tratatul de ieșire din UE. Ajungem astfel într-o perioadă în care nu se știe ce se va întâmpla, și unde rolul României ca mijlocitor între UE și Marea Britanie va fi extraordinar de important, dacă România ar avea personalul și legitimitatea de a conduce aceste negocieri.

Din păcate, România nu are în acest moment nici oamenii nici prestanța de a face acest lucru, ceea ce îngreunează ieșirea Marii Britanii și continuitatea Europei de a se menține în mod puternic ca un actor important pe plan internațional.

(Jurnal)