Într-o emisiune tv , Antena 3, ministrul secretar de stat, Raed Arafat a făcut publice datele înregistrate în ultimele 10 zile în spitalele din România, privind decesele de Covid și respectiv, internările la secțiile ATI , ai pacienților infectați cu Covid.

Din câte se poate observa din 29 septembrie și până în data de 8 octombrie internările la secțiile  ATI din spitale s-au făcut , în cadrul unei medii de 30 și ceva de pacienți pe zi.

În ceea ce privește decesele , suntem a doua țară din europa ca mortalitate prin Covid, în 10 zile (29 septembrie-8 octombrie), numărul celor decedați aproape s-a dublat: de la  207,  la 385 de persoane în data de 8 octombrie.

România este pe locul 2 în lume la decesele zilnice COVID raportate la populație, după Bulgaria, potrivit datelor centralizate de Universitatea Oxford. Cele două țări au cele mai mici rate de vaccinare din Europa.

În 7 octombrie, Bulgaria a înregistrat 12,9 decese la un milion de locuitori, iar România – 11,21 la un milion de locuitori.

În fața celor două, au înregistrat mai multe decese la un milion de locuitori doar câteva țări cu populații foarte mici – Grenada, Bahamas, Lesotho sau Surinam.

Miercuri, 6 octombrie, România a înregistrat un număr record de decese de la începutul pandemiei – 328, iar joi au fost raportate alte 263!

Totodată , Bulgaria și România au cele mai mici rate de vaccinare anti-COVID din Europa, cu 19% și, respectiv, 28% din totalul populației, conform Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC).

Există un nivel ridicat de neîncredere atât în Bulgaria cât și în România. Chiar și în comunitatea medicală , medicii, asistentele, mulți ezită să se vccineze. De la începutul lunii septembrie, România a raportat peste 45.000 de cazuri noi și peste 800 de decese în săptămâna încheiată dminică , 3 octombrie.

Conform  unei analize CNN, comunitările de romi sunt printre cele mai puțin vaccinate, atât în România cât și în Bulgaria.