”În România, undeva către 2% din populaţie donează sânge, în condiţiile în care, de exemplu, în Franţa, până la 50% din populaţie a donat o dată sânge în viaţă. Donarea de sânge salvează vieţi, donarea de sânge are beneficii şi pentru donator”, a declarat recent Florin Buicu, preşedinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților.
Deși în alte țări, donatorii nu primesc alte beneficii pentru donarea de sânge, în România există în continuare această practică, din cauza numărului foarte mic de donatori. UE a cerut țării noastre eliminarea de beneficii pentru donarea de sânge . Ea a dat României termen până în 2020 să se conformeze directivei potrivit căreia donarea de sânge trebuie să fie benevolă, exclusiv din altruism, cerință deja respectată de țările occidentale.
Totuși, dacă nu vor mai fi motivați financiar, potrivit cerinței UE, specialiștii se tem că și mai puțini oameni vor dona sânge, iar România nu este pregătită pentru donarea absolut benevolă. Șefa Centrului de Transfuzii Sanguine din Capitală, dr. Doina Goșa spunea că cei mai mulţi dintre donator se prezintă la donare pentru bonurile de 63 de lei şi pentru reducerea la transportul în comun. Plata nu este acceptată în lumea civilizată, suntem singura ţară europeană care avem o astfel de răsplată mascată. Este importantă sinceritatea donatorilor, iar dacă aceştia sunt motivaţi financiar, atunci putem pune la îndoială anumite răspunsuri pe care le dau”, mai spunea medicul Doina Goşa.