Risc de pestă porcină pentru alte 14 judeţe, printre care şi Giurgiu

0
622

Dacă până acum, în doar 9 judeţe afectate, autorităţile au ucis peste 61.000 de porci (adică circa 1,3% din efectivele din întreaga ţară) pentru a opri răspândirea bolii, e greu de imaginat câte animale ar urma să fie sacrificate dacă boala s-ar extinde în alte 14 judeţe! Documentul emis de CE conţine, însă, o serie de informaţii care nu se regăsesc în comunicatul instituţiei de la Bucureşti.

Mai exact, CE informează că boala s-ar putea extinde, în curând, pe teritorii mult mai vaste. Alte 15 judeţe – incluse în Partea I a anexei – riscă să fie rapid afectate de boala care nu se transmite la om, dar este letală şi foarte contagioasă pentru porc.

Principalul risc de infestare, în cele 15 judeţe, este, potrivit documentului UE, proximitatea „faţă de populaţia de porci sălbatici infectată”. Supuse riscului de infestare cu pesta porcină africană sunt, potrivit documentului CE, judeţele Vrancea, Buzău, Cluj, Maramureş, Bistriţa-Nasaud, parte din judeţul Arad, parte din judeţul Alba, Hunedoara, Vaslui, Bacău, Covasna, Prahova, Ilfov şi Giurgiu.

În plus, un mare risc îl reprezintă răspândirea pestei porcine africane şi pentru marii fabricanţi de mezeluri din ţara noastră, care au reuşit, în ultimii ani, să ocupe poziţii pe piaţa externă şi să îşi exporte parte din producţie.

Potrivit unui document emis de CE la produsele din carne de porc fabricate într-un judeţ în care s-au înregistrat focare de pestă porcină africană (cum sunt cele 8, deja) nu pot să fie exportate. Mai exact, se arată, la Articolul 4, (7) că: „statele membre în cauză să asigure faptul că întreaga cantitate de carne proaspată de porc, preparatele din carne de porc şi produsele din carne de porc obţinute de la porcii respectivi (din focare – n.red) (…) sunt comercializate numai pe teritoriul statului membru respectiv.

(Jurnal)