O problemă importantă abordată în cadrul unei recente discuții avute cu primarul comunei Călugăreni, Marin Voinea, se referea la faptul că, așa cum se va întâmpla și cu alte localități, începând cu data de 15 februarie, nici comuna pe care o păstorește nu va mai beneficia de serviciul de ridicare, transport și depozitare a gunoiului de către SC GIREXIM UNIVERSAL SA.

„Am găsit o soluție de compromis, încercăm să vedem cum vom putea remedia această problemă. Deocamdată, angajați ai Primăriei, și chiar și eu, personal, ne deplasăm la fiecare cetățean acasă, sau în locuri unde se adună mai multă lume – poștă, dispensar – pentru a le aduce la cunoștință faptul că de la jumătatea acestei luni nu vom mai avea același regim de colectare al deșeurilor. Astfel, colectarea deșeurilor menajere de la populație va fi făcută din poartă în poartă, cetățenii care dețin europubele  fiind rugați ca, de la data anunțată, să le pună la dispoziție pentru descărcarea deșeurilor în autogunoiera societății cu care vom încheia un contract, până la soluționarea problemelor apărute la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară. De asemenea, am făcut un apel către cetățenii comunei Călugăreni să nu mai depoziteze resturi menajere, vegetație, gunoi de grajd, resturi din proveniența demolărilor din gospodărie, la locurile în care erau amplasate containerele de gunoi”, ne preciza Marian Voinea.

Locurile în care containerele au fost amplasate până acum, ne mai spunea primarul comunei Călugăreni, vor fi desființate, salubrizate și restricționate prin plăcuțe de avertizare cu textul „Interzis aruncarea gunoaielor pe domeniul public”. Totodată, apelul edilului din Călugăreni, adresat cetățenilor din comună, este ca aceștia să nu depoziteze în europubele materiale inflamabile, resturi vegetale provenite din gospodărie, gunoi de grajd, cadavre de animale și păsări sau resturi provenite din demolări sau alte lucrări de construcție făcute în gospodărie.

Cât despre actualele containere, primarul Voinea spunea că gândește un proiect prin care acestea să fie depozitate, câte 10 sau 15, în funcție de dimensiunea localității, în curtea școlii, îngrădite, cu acces din stradă (uliță). „În aceste containere, după un program stabilit, pentru că vor fi ținute sub cheie, vor fi depozitate, selectiv, deșeuri de plastic, hârtie, sticlă sau metal. Astfel, sper să reușesc să îi responsabilizez pe locuitorii comunei să colecteze selectiv deșeurile, sperând că vor înțelege faptul că numai astfel vor plăti un preț mai scăzut la gunoi. De asemenea, și curățenia pe care o voi face cu cei de la 416 (n.r. beneficiarii de ajutor social) va fi destinată tot colectării selective a deșeurilor. În timp, în funcție de buget sau de oportunitățile de accesare de fonduri, mă gândesc ca, pe un teren care este dezafectat, de aproape un hectar, să realizez o platformă pe care locuitorii comunei să depoziteze gunoiul de grajd. Platforma va fi tot păzită, iar gunoiul care se va depozita, după un an sau doi, se va transforma în îngrășământ natural pentru culturi, oamenii putând să îl folosească, în locul azotului și a altor chimicale”, mai preciza primarul comunei Călugăreni.

La această dată, fiecare locuitor al comunei achită suma de 3 lei pe lună pentru serviciul de salubritate, această sumă urmând să fie modificată – sau menținută – în funcție de cel care va înlocui firma GIREXIM pentru serviciul de salubritate în comună.

(Jurnal)