A apărut numărul 112 din Revista VALAHIA, singura publicaţie de istorie, literatură şi educaţie artistică a judeţului Giurgiu.

Din sumarul ei cităm obişnuitul editorial al doctorului Alexandru Trifan, secretar al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România – Relieful ideo-afectiv al protestului (II). Adrian Popa semnează o primă parte a unei recenzii la volumul „Icoane din trecut şi de azi” al reputatului scriitor Mihail Diaconescu.

Profesorul Ion Bălan – arhivist în cadrul Arhivelor Statului Giurgiu ne evocă un episod extrem de interesant despre perioada deportărilor în oraşul Giurgiu, la scurt timp după instaurarea Partidului Comunist la conducerea ţării. Un material în care veţi recunoaşte personalităţi cunoscute ale acelor vremuri, ce au fost dislocate în anii 1952 din zona noastră.

Liliana Nicolae vine în paginile revistei cu un reportaj interesant despre oraşul nostru (Viaţa unui oraş mort), relevând o realitate crudă: aceea a imobilităţii economice şi industriale în care a fost ţinut municipiul Giurgiu, imediat după decembrie 1989.

Profesorul Mugur Burcescu publică „Aspecte ale tragicului în dramaturgia lui Camil Petrescu”.

Monografia comunei Băneasa scoate la iveală condiţiile de învăţământ din mediul rural la sfârşit de secol XIX din România, respectiv din zona Vlaşca.

Mircea Alexa continuă rubrica „Povestea unui monument” cu bustul locotenentului Nicolae Radovici, alături de prezentarea unei date importante din istoria României: 24 ianuarie.

Emil Păunescu semnalează apariţia unei lucrări de documentare mai puţin obişnuite: „Mistica ortodoxă şi schimbarea la faţă a Teologiei Româneşti”.

Senior-editorul revistei, Florian Tincu, marchează cei 94 de ani împliniţi de maestrul Radu Theodoru, scriitor, comandor, un mare iubitor al adevărurilor istorice.

Profesorul Ion DIncă ne aminteşte cum sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi a devenit o sărbătoare a Colegiului „Ion Maiorescu”, liceu la care mulţi ani autorul a fost director.

Poeta Dunia Pălăngeanu evocă sărbătoarea Culturii Naţionale Române la Giurgiu ce coincide, deloc întâmplător, cu sărbătoarea zilei de naştere a lui Mihai Eminescu.

NU lipsesc eseurile inspirate ale colaboratoarei noastre, Gabriela Gheorghe, şi câteva poveşti incitante, despre cum a fost furată placa de metal a Ambasadei Republicii Populare Romîne de la Washington, despr biografia principesei Ileana a României, despre câţi bani câştiga Nicolae Ceauşescu şi despre prietenia dintre Regele Mihai I şi prinţul Philip, duce de Edinburgh.

O ediţie interesantă din care veţi mai afla cum se înjurau politicienii noştri în perioada interbelică, şi care erau ţigările de lux pe timpul lui Carol al II-lea, în Capitală.

Vă informăm că revista noastră poate fi găsită la orice chioşc de difuzare a presei din municipiu.

Lectură plăcută!