Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu informează proprietarii/deținătorii de porcine că în localitatea Letca Nouă, într-o exploatație non-profesională a fost confirmat un focar de pestă porcină africană.

Astfel, în județul Giurgiu, la această dată, sunt active, conform informațiilor de pe site-ul DSVSA Giurgiu, 1 focar de P.P.A. în exploatații nonprofesionale și 97 de cazuri de P.P.A. la porcii mistreți în 17 fonduri de vânătoare (209 morți și 98 vânați/uciși)

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA).

Reamintim tuturor crescătorilor de suine că numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație nonprofesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerţului, este de 5 animale.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic”, se arată în informarea postată pe site-ul instituției.

(Jurnal)