Regina Mamă ELENA a fost înmormântată alături de fiul ei. Regelui Mihai i s-a îndeplinit ultima dorință

0
265

„Îmi doresc să îmi dorm somnul de veci alături de mama mea, Regina Elena, sfetnic și protector al meu”…așa a sunat ultima dorință a Regelui Mihai I, rege al României. 

De astăzi, 19 octombrie, Regina Mamă Elena își doarme somnul de veci alături de ceilalți membri ai familiei regale înmormântați la Curtea de Argeș: Regele Carol, Regina Ana, Regele Mihai I al României.

Cu onoruri militare, rămășițele pământești ale Reginei Elena au poposit, în sfârșit, alături de cei dragi inimii ei…

Cine a fost Regina Elena și de ce i se spune Regina-Mamă

Regina-Mamă Elena a României, mama Regelui Mihai I, s-a născut pe 3 mai 1896, la Palatul Tatoi, lângă Atena. A fost fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia (născută Principesă Imperială a Prusiei). De asemenea, a fost sora Regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei.

Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei s-a căsătorit la Atena, pe 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, dar a divorțat pe 21 iunie 1928.

La scurt timp după ce Mihai a devenit principe moștenitor, prin actul de la 4 ianuarie 1926, Elena a primit titlul de principesă mamă, printr-o ordonanță specială, stabilindu-i-se și o listă civilă, privilegiu rezervat în genere regelui și principelui moștenitor.

În 1940 a devenit regina-mamă a României. Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei a murit pe 28 noiembrie 1982, în exil, la Lausanne. Spre deosebire de Regele Mihai I, Regina Elena nu și-a mai revăzut niciodată țara. Regimul comunist a făcut tot posibilul să denigreze Familia Regală, în încercarea de a o șterge din cărțile de istorie a României.

Publicația Illustrierte Newe Welt a reușit să suprindă momentul în care Regele Mihai a ajuns la mormântul mamei sale, în ziua în care a fost înhumată.

La 71 de ani de la plecarea în exil și la 37 de ani de la decesul Reginei Elena, Principesa Margareta, Custodele Coroanei, a decis să aducă rămășitețe pământești ale Reginei-Mamă la Curtea de Argeș.