De  circa o săptămână autorităţile bulgare, au amplasat în zona neutră un punct al Crucii Roşii, pentru a acorda asistenţă ucrainenilor care vor să intre în ţară.

 „În general, le oferim apă, alimente şi medicamente uzuale. Au fost persoane care ne-au cerut şi antidepresive, medicamente pentru scăderea presiunii sângelui sau alte medicamente care nu se pot obţine fără reţetă“, le spunea, recent, o tânără voluntară, de la o masa improvizată de Crucea Roşie, jurnaliștilor de la Libertatea, veniți să se informeze…

În  vama celor două orașe  vecine, Giurgiu și Ruse,  se opresc mare parte din ucrainenii care trec prin punctul de frontieră.

O femeie din Odesa spunea că au ales să meargă în Bulgaria și nu să rămână în România pentru că în țara vecină vorbește mai multă lume limba rusă, lucrurile sunt mai ieftine, iar copiii se pot adapta mai uşor cu mâncarea…

Femeia spunea că soţul ei a rămas acasă şi s-a înscris voluntar în armată, dar că nu mai avea veşti de la el de ceva timp.

Conform informațiilor sosite din presa națională, peste 7.000 de refugiați ucraineni ar fi ajuns în Bulgaria în ultima săptămână. La aceștia evident, se adaugă alte câteva mii de persoane aflate în tranzit.

Conform reprezentantului mass media al ITPF Giurgiu, valorile  numărului ucrainenilor trecuți prin frontiera Giurgiu a rămas în limite normale, neînregistrându-se un asalt al zonei de frontieră din partea refugiaților ucraineni.

 Altceva se întâmplă însă pe partea de nord a țării ( Iași, Rădăuți) punctece au fost deschise continuu, pe unde intră în țară, cei mai mulți dintre refugiați…

(Jurnal)