Juriștii au păreri diferite când vine vorba despre legalitatea prelevării temperaturii de agenții de pază sau jandarmii aflați la ușa unor magazine.

Avocatul Cosmina Cerva spune că desfăşurarea activităţilor medicale în România este reglementată foarte clar de legislaţia în domeniu.

Procedura prin care jandarmii, paznicii sau bodyguarzii măsoară temperatura corporală a cetăţenilor la intrarea în spaţiile comerciale şi instituţiile publice reprezintă un abuz, pe motiv că se încalcă prevederile Constituţiei: Nimeni nu poate fi supus torturii şi nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant), Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (Încălcarea dreptului la viaţă privată din punct de vedere al informaţiilor referitoare la sănătatea persoanei), putem vorbi şi de infracţiunea prevăzută de art. 348 Cod penal – exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, a precizat Cosmina Cerva pentru Mediafax.

„Având în vedere că măsurarea temperaturii corporale este folosită în scop medical, se impune prezenţa cadrelor medicale autorizate în acest sens”, mai spune avocatul.

Pe de altă parte, alţi jurişti spun că vorbim doar de citirea unei cifre de pe un termoscaner, deci nu este nevoie de pregătire medicală.

Avocatul Cristian Ene: „Măsurarea temperaturii nu reprezintă o prelevare a unei date cu caracter personal ce să conducă ulterior la identificarea persoanei de la care s-a prelevat, deoarece autoritățle nu solicită numele si prenumele sau CNP -ul persoanei verificate. Nu trebuie cuiva pregătire de specialitate pentru a citi un termometru”.

Mulți români nu sunt încântaţi că paznicii sunt cei care decid dacă intră sau nu într-un magazin.

Începând de săptămâna trecută, la intrarea în orice instituţie sau spaţiu public închis, vizitatorilor li se ia temperatura.

În prisma celor debitate de cei care consideră această acțiune ca fiind ilegală, ar trebui ca respectivii să știe că ilegal este și atunci când, acasă la tine, îți bagi singur termometrul digital sub braț, să-ți iei temperatura, sau  atunci când mergi la solar să te prăjești, ca să arăți ca o rață rumenită uniform. Tot ilegal ar putea fi și atunci când iei un hap după spusele babelor din bloc, sau când îți măsori pulsul cu dispozitivul cumpărat din farmacie.
Cei de la magazine sau instituții publice își iau unele măsuri de precauție, astfel ca cei care dau buzna în interior să nu îi „cadorisească”, cumva, pe ceilalți cu un COVID 19.

(Jurnal)