Rată impresionantă de incidență a cazurilor de COVID 19 în municipiu. De ce nu se ia decizia carantinării orașului…

0
835

Cu doar câteva zile în urmă, primarul municipiului, Adrian Anghelescu, scria, pe contul de socializare al Primăriei Giurgiu, că la acest moment nu se impune, sub nicio formă, carantinarea sau închiderea municipiului.

„Comparativ cu alte municipii, reședințe de județ (Slobozia, Zalău, Constanța, Bistrița, Sibiu etc.) care se află în carantină și au o rată a incidenței foarte mare, în prezent, raportarea pentru Giurgiu la 1000 de locuitori este sub pragul incidenței carantinării.
Vă mulțumesc că ați dat dovadă de responsabilitate și conștientizare, menținând, astfel, o rată de infectare mică, în comparație cu alte municipii, reședințe de județ, care în prezent sunt plasate în carantină. Măsurile de protecție și respectarea legislației sanitare sunt principalele aspecte de la care nu trebuie să ne abatem în lupta cu acest virus . Nu în ultimul rând, subliniez că numai printr-un efort comun putem să contribuim la o scădere a ratei de infectare pentru a elimina riscurile unui blocaj al orașului.”, scria primarul Anghelescu.

Numai că datele furnizate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la cea mai recentă raportare (n.r. miercuri, 2 decembrie) arată că rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID 19 pe ultimele 14 zile, la nivelul municipiului, a depășit 6 la mia de locuitori. O cifră ce a început să dea emoții celor care trebuie, la un moment dat, să părăsească sau să vină în oraș. Se știe că au fost cazuri în care localități cu o rată de incidență mai mică s-au închis, sau au impus măsuri drastice.

În ceea ce privește situația municipiului, autoritățile dau asigurări, din nou, că nu se pune, cel puțin deocamdată, problema carantinării orașului.

„Cei de la Direcția de Sănătate Publică analizează cifrele, situația, și dumnealor sunt cei care recomandă anumite măsuri. Cel puțin deocamdată, și sunt aproape sigură că și în perioada următoare, nu se iau în calcul închideri sau carantinări de localități la nivelul județului. Spun asta pentru că în situația prezentată ieri (miercuri, 2 decembrie) apar cifre îngrijorătoare, cum ar fi situația satului Crucea de Piatră, unde rata este de aproape 13 la mia de locuitori. Acolo vorbim despre o populație redusă ca număr, și cele trei-patru cazuri (toate într-o gospodărie) au făcut ca valoarea ratei să fie aproape de 13. În concluzie, dacă analizăm la rece cifrele, nu sunt valori care să ne dea emoții prea mari. Într-un fel vorbim despre o incidență de 5-6 la mia de locuitori într-o localitate cu 40-50.000 de locuitori, și altfel despre o localitate cu, să zicem, 100 – 150.000 de locuitori. Pe de altă parte, așa cum am spus, noi analizăm permanent cifrele, și deciziile se iau în funcție și de aceste particularități. În concluzie, repet, atât locuitorii municipiului, cât și ai județului, pot sta liniștiți: nu se pune problema carantinării! Din contră, trendul ultimelor zile este în scădere, în ceea ce privește numărul cazurilor nou confirmate de COVID 19”, a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”, prefectul județului, Aneta Matei.

(Jurnal)