Noul sistem „de urmărire a trasabilităţii masei lemnoase”, cunoscut drept „radarul pădurilor”, sau WOOD TRACKING, este un mare pas înainte în combaterea recoltării ilegale a lemnului în România. Acesta, împreună cu noua aplicaţie „Inspectorul Pădurii”, dedicată celor care vor să reclame transporturi ilegale de lemn, sunt cele două moduri de încercare a stopării defrişărilor ilegale şi masive a pădurilor de pe teritoriul României. La cea de a doua aplicaţie au acces toţi posesorii de smartphone-uri cu sistem de operare Android. Referindu-se la cele două modalităţi de „supraveghere”, directorul ROMSILVA Giurgiu, Viorel Mitroi, declara, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, că s-a constatat o scădere drastică a exploatărilor ilegale de lemn, de până la 20%.
„Se primesc în permanenţă sesizări, atât de la cetăţeni, cât şi prin intermediul numărului unic 112. Ce este de lăudat este faptul că a crescut simţul civic, populaţia a devenit extrem de sensibilă la aceste aspecte, de ilicit, pe care ni le semnalează. Pe de altă parte, prin intermediul WOOD TRACKING avem, prin satelit, o mai bună evidenţă a transporturilor de masă lemnoasă. În acest caz, dacă apare o neconcordanţă în cele zece cifre ale avizului de expediţie şi însoţire a mărfii, imediat transportul respectiv este oprit, şi atât lemnul, cât şi mijlocul de transport sunt confiscate!”, mai preciza Viorel Mitroi.
De asemenea, acesta a mai precizat că, la nivelul judeţului Giurgiu, fenomenul exploatărilor ilicite este extrem de mic, cantitatea de lemn exploatată astfel, anual, ridicându-se la circa două sute de metri cubi, în timp ce exploatările legale depăşesc 120.000 mc anual.
(O.C.)