AcasăActualitatePsihologul din viața mea! Mihaela Covțun , despre necesitatea de a ...

Psihologul din viața mea! Mihaela Covțun , despre necesitatea de a  ne controla trăirile    

Mihaela-Covtun1Complicațiile de viață, depresiile ușoare, anxietatea sau, pur și simplu, problemele financiare pot aduce oamenii în situații în care au nevoie de ajutor. Un ajutor dincolo de cuvintele de susținere ale familiei și prietenilor, un sprijin autorizat, ajutorul unui psiholog.

Psihologul Mihaela COVȚUN ne-a explicat care sunt momentele sau situațiile în care ar trebui să apelăm la un astfel de specialist.

 Așa am aflat că în ultimii ani, se remarcă o schimbare tot mai vizibilă de atitudine la a oamenilor  față de această disciplină. Se pare că aceștia au înțeles că fiecare dintre noi avem nevoie de sprijin, deoarece întâmpinăm de-a lungul vieții diferite obstacole care ne pot dezechilibra sau care ne perturbă viața. De obicei, avem grijă de trup și uităm de suflet fără să înțelegem că stresul (supărările) , frustrările și gândurile disfuncționale ne îmbolnăvesc de fapt trupul, ne spunea gazda rubricii noastre, psihologul Mihaela Covțun căreia îi vom da cuvântul în rândurile de mai jos:

 De cele mai multe ori înainte de a ajunge la psiholog oamenii cer ajutorul (sfatul) prietenilor, dar nu întotdeauna este suficient . Diferența între psiholog și prieten este semnificativă, deoarece prietenul este subiectiv, punându-și amprenta propriei persoane în ceea ce spune, pe când psihologul ne învață să ne ajutăm singuri (descoperindu-ne propriile resurse pentru a rezolva problemele) , asigurând totodată confidențialitate.

Prin ședintele de terapie ne identificăm trăirile, temerile,  frustrările care s-au acumulat în timp, aducând în prezent un mare disconfort psihic care ne complică viața pe toate palierele.

 Care sunt semnele (sau simptomele) care ar trebui să ne trimită la psiholog

 În cazul adultilor putem vorbi despre:

– nevoia de a lua o decizie, de a schimba ceva, de a fi mai bun, mai echilibrat;

– lipsa încrederii în propria persoană;

– nemultumire cu privire la aspectul fizic;

– lipsa somnului și a poftei de mâncare;

– stare de agitație și furie;

– probleme în viat ță de cuplu;

– gânduri disfuncționale (ex.: Eu nu pot …, nu sunt în stare …, dacă pleacă …ce o să se întâmple daca mă dă afară etc.);

– plâns frecvent (stare de apatie);

– frică nejustificată (panică, anxietate);

– dorința de a-ți cunoaște propria persoană (emoții, sentimente, trăiri), de a discuta despre problemele personale într-un cadru securizat .

Din nefericire, în cazul copiilor ne confruntăm cu un fenomen de întârziere în diagnosticarea anumitor patologii datorită faptului că mulți părinți amână destul de mult (luni, ani) vizita la medicul de specialitate sau la psiholog. Cu toate că există acces la informație și sunt servicii medicale de specialitate, mulți părinti aleg să se raporteze la ceea ce spune vecinul sau amicul (exemplu: ”Lasă-l că o sa vorbescă atunci  când o să vrea el”…” așa țipă și al meu…” , ”nu are copilul nimic, este nervos” etc.). Trebuie să înțelegem că a crescut semnificativ numărul cazurilor de ADH ( n.a.- Deficit de atenție) , întîrziere în apariția și dezvoltarea limbajului, Autism, Deficit de atenție și este important să cerem cât mai de timpuriu o evaluare la specialist, pentru că oricare din aceste probleme se pot recupera într-o proportie destul de mare, dacă sunt îndeplinite unele criterii (diagnosticarea și intervenția precoce).

 Care sunt semnele de îngrijorare în cazul copiilor

Întârziere în apariția și dezvoltarea limbajului în raport cu ceilalți copii; crize de furie și agresivitate; dificultăți de atenție și învățare; refuzul socializării; nu stabilește contactul vizual și nu răspunde când este strigat; separarea părinților.

Pentru mai multe informații de specialitate, vă invităm să accesați site-ul www.terapiegiurgiu.ro

De asemenea, așteptăm pe adresa redacției noastre – jurnalgr@yahoo.com – întrebări adresate psihologului Mihaela Covțun, la  care veți primi răspunsurile  într-un articol viitor. 

 (Teodora NICOLAU)

 

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
34 ° C
34 °
34 °
26 %
3.6kmh
23 %
lun
34 °
mar
35 °
mie
36 °
joi
39 °
vin
35 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!