Psihologul din viața mea! Dreptul de a spune  NU  și comunicarea asertivă 

0
256

Mihaela-Covtun1De nenumărate ori, ne aflăm în situații în care ne este dificil să spunem NU, cum ar fi atunci când ni se cere să împrumutăm ceva, când dorim să punem capăt unei împrejurări sau conversatii sau când, pur și simplu, nu ne dorim acel lucru. În cadrul rubricii ”Psihologul din viața mea!” de săptămâna aceasta, psihologul Mihaela Covțun ne explică care sunt cauzele acestor situații și cum trebuie să procedăm pentru a le depăși.

Aceste situații se datorează faptului că ne este teamă să nu fim respinși, judecați, îndepărtați sau lipsiți de iubirea celor dragi. De aceea, preferăm să renunțăm la propriile noastre dorințe, idealuri, interese sau nevoi. Aceste situații nu vor fi benefice, deoarece ele vor produce: frustrare, furie, iritabilitate, scăzându-ne stima de sine și creându-ne sentimentul de inutilitat (Nu am putut să refuz; Nu sunt în stare …).

Pentru a ieși din aceste situații, vom apela la strategii disfuncționale, vom pune pe altcineva să dea răspunsul în locul nostru (Mergi tu și spune-i că …), vom inventa scuze mai puțin adevărate, vom da vina pe celălalt pentru că eu nu pot să spun nu.

Nu este simplu să începeți să faceți acest lucru, este chiar un drum anevoios, dar cu antrenament veți reuși să spuneți NU într-un mod adaptativ. Ședintele de psihoterapie sunt extrem de benefice în asemenea situatii, pentru că ele vă ajută să învătați cum să faceți acest lucru, devenind mai asertivi în anumite situații prin identificarea momentelor, a gândurilor disfuncționale (Daca spun NU …) și înlocuirea acestora.

Principii de bază când vrem să spunem NU:

  • Fii onest și politicos (Mulțumesc pentru invitație, dar nu merg astăzi);
  • Spune-i persoanei dacă îți este greu să faci ce ți-a cerut;
  • Vorbește pe un ton cald;
  • Nu te învinovăți, este dreptul tău să refuzi ceea ce nu vrei să faci.