security-lock-800x450-contentfullwidth-605xChiar cu o seară în urmă ,  la postul lui Sebastian Ghiță, fostul președinte Traian Băsescu comenta necesitatea schimbărilor ce trebuie aduse în domeniul ”Serviciilor”  și implicit a securității naționale. Traian Băsescu  spunea că ar fi intenționat să aducă schimbări în timpul  mandatelor sale,însă la acea vreme coaliția PSD – PNL  nu ar fi fost de accord și că acele proiecte de modificare a legii securității, zac încă prin niște sertare.

Coincidență sau nu, președintele Iohannis a invitat zilele acestea partidele parlamentare să elaboreze un nou pachet legislativ care să reglementeze domeniul securității naționale,  iar  PSD a răspuns afirmativ demersului.

Adrian Țuțuianu (PSD), președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, a anunțat că acest for se va implica direct în elaborarea noilor legi. Potrivit lui Țuțuianu, este vorba de patru noi acte normative: Legea securităţii naţionale a României, Legea de organizare şi funcţionare a SRI, Legea privind statutul ofiţerului de informaţii, Legea privind prevenirea și combaterea terorismului.

Pentru ca adaptarea legislației securității la noile provocări globale să fie exhaustivă, ar trebui adoptate și Legea privind activitatea de informaţii, contrainformaţii şi de protecţie, Legea privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe, dar și o Lege privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor, această activitate fiind strâns legată de combaterea terorismului.

(Jurnal)