Grupul parlamentar al PSD a introdus într-un proiect de lege votat miercuri de Camera Deputaților o prevedere care suspendă până la 1 septembrie măsurile de executare silită în materie civilă prin poprire pentru creanțele civile și comerciale declanșate după instituirea stării de urgență pe teritoriul României.

Prevederea introdusă de PSD printr-un amendament la Legea de aprobare a OUG 48/2020 blochează practic orice încercare a unui creditor (firmă care are de recuperat o datorie) de a intra în posesia creanțelor de la rău-platnici.

Guvernul stabilise 25 iunie până la care ANAF nu putea să demareze proceduri de executare silită, în contextul măsurilor luate în timpul epidemiei de coronavirus.

Proiectul de lege a fost votat miercuri cu unanimitate de plenul Camerei Deputaților și a fost trimisă pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Uniunea Executorilor din România îi cere președintelui Iohannis să nu promulge legea, arătând că actul este neconstituțional. ”Aplicarea unor astfel de măsuri ar putea duce la efectul total opus celui care se dorește a fi evitat, și anume falimentul creditorilor care nu își mai pot recupera creanțele, ducând astfel la ipoteza ca executarea silită a creanțelor bugetare să nu mai aibă finalitate”.