Protocol de colaborare între Primăria comunei Adunaţii Copăceni și Asociaţia SASTIPEN privind combaterea cancerului de col uterin

0
149

SCCUT- Screening pentru Cancerul de Col Uterin și tratament precoce” este un proiect derulat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” București (INSMC), în parteneriat cu organizațiile nonguvernamentale, Asociația “Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen – FILIA”, Fundația “Renașterea Pentru Educație, Sănătate și Cultură”, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

Scopul principal este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.001 de femei din regiunea Sud-Muntenia, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile. 

Consiliul Judeţean Giurgiu a semnat un protocol de colaborare pentru demararea proiectului şi în județul nostru. Astfel, în perioada august 2020 – noiembrie 2023, se vor derula activități dedicate femeilor cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani, din regiunea Sud-Muntenia, atât din mediul rural cât și cel urban, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Sub egida Consiliului Judeţean Giurgiu, primarul comunei Adunaţii Copăceni, Rusu Daniel Cezar, s-a alăturat demersului şi a semnat,  în data de 24.11.2021, Protocolul de Colaborare cu Asociaţia SASTIPEN, prin care Primăria Adunaţii Copăceni se angajează să colaboreze cu părţile implicate, în scopul realizării activităţilor proiectului, asigurând desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor de screening la locaţia stabilită şi prin ample campanii de informare și conștientizare a grupului țintă.

Astfel, vor fi invitate femeile, în număr cât mai mare, asigurate și neasigurate medical, să acceseze serviciile gratuite de screening, în vederea identificării precoce a leziunilor pre canceroase de col uterin, diagnosticarea și tratarea incipientă a bolii.

Pe această cale, dorim să mulțumim Asociaţiei SASTIPEN şi Primăriei Adunaţii Copăceni pentru implicare şi sprijinul acordat” – a comunicat CJ Giurgiu.

(Jurnal)