Primarul Municipiului ne spune adevărul despre lucrarea hidrotehnică Ponton – Canalul Cama

0
592

De mai bine de un an, lucrarea hidrotehnică din zona Canalului Cama,  a Municipiului Giurgiu, realizată pe fonduri europene, cu șapte ani în urmă, zace astăzi  în uitare.  Imaginea oferită celor ce trec prin zonă, este una dezolantă.

Aici, în sărbătorile de Bobotează, avea loc ceremonialul aruncării crucii în ape,  iar din primăvară până în toamnă giurgiuvenii îl foloseau ca loc de agrement și de plimbări cu hidrobicicleta și/ sau cu barca .

Astăzi pe acest loc au crescut bălăriile  în timp ce pontonul zace, la rândul său,  distrus în întregime. Clădirile ce trebuiau să devină spații destinate comercializării de produse fast food și răcoritoare, sunt, de asemenea, la rândul lor, abandonate.

Aceasta este descrierea sinistră, făcută de însuși primarul Municipiului, Adrian Anghelescu,  lucrării hidrotehnice Canal Cama, în cadrul unei recente conferințe de presă.

Nu vorbim numai de ponton, ci și de clădirile din zonă, construite de acum șapte ani de zile! Trebuie să găsim o soluție, să le reabilităm. Acea construcție hidrotehnică, nici acum nu s-a lămurit exact cine este, de fapt, proprietarul ei: ANIF sau noi. De la jumătatea mediană ar fi al nostru, e o întreagă încurcătură. Această construcție hidrotehnică a fost realizată cu bani din bugetul local.

Datorită faptului că acele clădiri au fost construite din fonduri europene, au fost inundate, s-a luat decizia construirii unui baraj. Proiectul este foarte bun, de altfel, urmând să fie realizat în două faze. Dar nu s-a reușit decât construirea fazei 1, în faza a doua urmând să se realizeze un fel de ușă hidraulică, ce putea fi deschisă pentru trecerea navelor, dar și pentru aerisirea apei, creșterea nivelului pentru pompele de irigații. Din păcate, acest lucru nu s-a mai concretizat. 

Am încercat să predau Ministerului Agriculturii acest baraj, dar nu au fost interesați de acest lucru, astfel încât voi fi nevoit să găsesc resursa financiară pentru realizarea etapei a doua”,   preciza primarul Adrian Anghelescu.

El mai spunea că, la nici o lună de la preluarea mandatului, cei din ANIF Giurgiu , sub pretextul că au obținut fonduri pentru repararea pompelor din acest punct, au  cerut ca acel baraj să dispară, pentru a trece cu remorcherele, ca să tracteze acele pompe către atelierele de raparații. Ulterior  ele urmau să fie tractate pe aliniamentele de irigații, de-a lungul Dunării.

În opinia primarului Anghelescu, proiectul inițial era o fantasmagorie: terenuri de golf, alei pietonale  ca   să  nu mai spunem că  valoarea  acestuia era uriaș:  5 milioane de euro!

„Nimeni nu a întrebat de ce renunțăm la acest proiect, de cinci milioane de euro. Ei bine, vă răspund acum: riscam să dăm banii înapoi, de cinci milioane de ori mai mult, să nu putem realiza. Am spus să ne oprim, să vedem ce facem cu proiectul, venim cu pădurea urbană de-a lungul canalului Cama, ca să completăm acest spațiu – ce va fi cel mai important spațiu de agrement din municipiu”, a mai spus primarul Anghelescu.

Termenul de finalizare al proiectului  era 2018, numai că nimeni nu s-a mai interesat de ce se întâmplă acolo. Mai mult de atât, reprezentanții  Gărzii de Mediu nu s-au implicat în niciun fel  deși situația în care se află acum zona respectivă din punct de vedere al faunei și florei este dezastruoasă existând  chiar pericolul dispariției unor specii de pești sau de plante.

Nu ne rămâne acum decât să așteptăm ca Municipalitatea să regândească acest proiect, ce ar putea fi redat comunității, cu aceeași destinație, ținând cont de faptul că în momentul de față orașul Giurgiu nu se poate lăuda cu prea multe locuri de agrement pentru cetățeni.

(Jurnal)