PROTEST. Timp de o săptămână, polițiștii vor da doar avertismente verbale sau scrise

0
637

După ce au pichetat, în ultima zi a anului 2020, Instituția Prefectului Județului Giurgiu, protestul polițiștilor giurgiuveni continuă. Începând de luni, 11 ianuarie, timp de o săptămână, până pe 18 ianuarie, se derulează „Operațiunea AVERTISMENTUL”, care constă, concret, în refuzul polițiștilor de a aplica sancțiuni contravenționale (amenzi), în locul acestora aplicându-se avertismente scrise sau verbale. De pe data de 18 ianuarie, polițiștii își vor executa doar atribuțiile din fișa postului, mai puțin comunicarea deciziilor de carantinare, emise de DSP, deoarece acestea nu fac parte din fișa postului. Există o discriminare între polițiști, susțin aceștia, și medici, acestora din urmă asigurându-li-se sume de bani pentru etapa de vaccinare, în schimb, pentru oamenii de ordine, susțin sindicaliștii, nu există nicio soluție. „Ce ar însemna ca noi să impunem tarife pentru intervenții sau legitimări?”, susțin polițiștii.

Despre acest protest a oferit detalii, pentru „Jurnal giurgiuvean”, liderul EUROPOL Giurgiu și vicepreședinte la nivel național, ag.șef de poliție Dan Saltelechi:

„Având în vedere OG 226/2020 prin care s-a dispus înghețarea salariilor polițiștilor, aceștia nemaibeneficiind de cele două tranșe de majorare, conform legii, la fel întâmplându-se și cu anularea indexării pensiilor colegilor noștri, vorbim despre un calendar asumat de membrii sindicatului nostru, precum și de la alte sindicate. De astăzi începem cu aplicarea avertismentului scris sau verbal. În acest sens, ne dorim tragerea unui semnal de alarmă către Guvern, astfel încât să se realizeze faptul că dacă elementul polițienesc lipsește din stradă și nu dispune măsuri sancționatorii în consecință, automat încasările la buget vor scădea. Factorul polițienesc poate influența, cumva, economia…La nivelul județului Giurgiu, colegii au început să aplice aceste avertismente, iar cei care își desfășoară activitatea la ghișee sau în punctele de trecere a frontierei, chiar și colegii din stradă, vor efectua verificări mult mai amănunțite, astfel încât timpii de așteptare să înregistreze creșteri”, preciza liderul EUROPOL Giurgiu.

Ce se întâmplă cu apelurile la 112 sau pentru ordinea publică

Majoritatea intervențiilor polițiștilor erau legate, până acum, de apelurile primite prin 112 sau pentru deranjarea ordinii publice.

Referitor la acest aspect, Dan Saltelechi a precizat:

„Categoric, în funcție de situația constatată la fața locului, dar și de atitudinea contravenientului, se ia o decizie. În ceea ce privește apelurile prin 112, polițiștii vor interveni doar la acele sesizări în care se reclamă punerea în primejdie a vieții unei persoane. Dacă ne raportăm la banale apeluri ce privesc deranjarea ordinii și liniștii publice, acolo timpii de intervenție vor crește, mai ales că nu reprezintă o urgență, mai ales că persoanele îndreptățite se pot deplasa la sediul poliției pentru depunerea unei petiții. În cazul sancțiunilor ce vor fi aplicate, polițiștii vor ține, totuși, cont de antecedentele contravenționale ale contravenientului”, a mai precizat Dan Saltelechi.

Ce pățesc vitezomanii și teribiliștii de pe șosele…

Un alt aspect discutat cu liderul EUROPOL Giurgiu a fost cel legat de eventualele sancțiuni ce vor fi aplicate vitezomanilor sau teribiliștilor de pe șoselele giurgiuvene.

În această privință, ag.șef Dan Saltelechi a declarat:

„În aceste situații, există obligația cetățenilor de a se informa, astfel că în cazul în care se ivesc situații ca cele precizate de dumneavoastră pe lângă avertisment, se aplică și sancțiunea complementară, de reținere a permisului de conducere. Avem prevederi explicite, deci cei care încalcă regulamentul de circulație, nu se pot culca pe o ureche cum că vor putea scăpa de sancțiuni, și că vor putea face ce vor pe drumurile publice din Giurgiu”, a mai precizat președintele EUROPOL Giurgiu, Dan Saltelechi.

Următoarele etape ale calendarului de proteste continuă, în 18 ianuarie, cu faza a doua, când polițiștii vor executa doar atribuțiile din fișa postului, nu și comunicarea deciziilor de carantinare și altor documente emise de DSP , sau verificarea persoanelor carantinate sau izolate la domiciliu. De asemenea, polițiștii nu vor fi de acord cu efectuarea de ore suplimentare, și vor refuza asigurarea permanenței de la domiciliu, în afara orelor de program. Pe 25 ianuarie polițiștii vor organiza un protest în fața Ministerului Afacerilor Interne, și vor asigura doar urgențele.

„Formele de protest amintite vor fi aplicate gradual și vor înceta, în momentul în care polițiștii nu vor mai fi desconsiderați prin măsurile care au fost dispuse prin OUG 226/2020”, a încheiat liderul Europol Giurgiu.

(Jurnal)