Peste 6000 de grefieri au ieșit în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel național, miercuri, de la ora 10.00, pe timpul activității Plenului Camerei Deputaților, timp în care vor fi închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată, anunță Sindicatul Grefei Judiciare.

Motivul îl reprezintă soluția adoptată de către Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților de adoptare a proiectului de lege care privește abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar, conform unui comunicat al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD).

Și la Giurgiu, așa cum ne informa purtătorul de cuvânt al Tribunalului Giurgiu, Cristina Dragomir, grefierii au protestat timp de o jumătate de oră, în fața clădirii instituției.

Totodată, Cristina Dragomir a transmis, către redacția noastră, un comunicat, pe care îl redăm mai jos:

Judecătorii Tribunalului Giurgiu susțin acțiunile de protest ale personalului auxiliar de specialitate sub forma apelului către Ministerul Justiției, Parlamentul României, Consiliul Superior al Magistraturii pentru eliminarea imixtiunilor politice asupra sistemului de justiție.

Tribunalul Giurgiu precizează că în situația continuării demersurilor politice și legislative privind afectarea independenței sistemului de justiție, golirea de conținut a statutului judecătorului, se vor lua măsuri în cadrul Adunărilor Generale pentru recurgerea la alte forme de protest și din partea magistraților”, se mai arată în comunicatul remis de Tribunalul Giurgiu.

Sindicaliștii grefierilor susțin că, deși Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților miercuri.

(Jurnal)