Trotinetele electrice și bicicletele vor circula în mod obligatoriu pe pistele speciale amenajate, acolo unde există, iar vârsta minimă pentru conducerea acestora pe drumurile publice, cu excepția autostrăzilor – unde sunt interzise, va fi de 14 ani. Totodată, casca de protecție va fi obligatorie pentru persoanele sub 18 ani.
Prevederile au fost introduse într-un proiect legislativ, inițiat de deputatul liberal Sorin Moldovan, care urmărește reglementarea circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice. Proiectul fusese amendat în comisiile de specialitate ale Senatului, dar în cele din urmă nu a mai ajuns la vot în plen și astfel a fost adoptat tacit și fără modificări de către camera superioară a Legislativului.
Marți, proiectul a trecut și de comisia de specialiate a Camerei Deputaților și urmează a fi votat în plenul Camerei Deputaților, iar apoi mai trebuie promulgat de șeful statului pentru a intra în vigoare.
Potrivit proiectului, trotineta electrică este definită ca un „vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”.
Codul Rutier stabilește în prezent că numai persoanele cu vârsta peste 14 ani pot merge cu bicicleta pe drumurile publice, iar proiectul propune această vârstă minimă, de 14 ani, și pentru conducerea trotinetei electrice. Proiectul legislativ prevede totodată că persoanele sub 18 ani sunt obligate să poarte cască de protecție.”Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, dacă aceștia au sub 18 ani”, stabilește proiectul.
În plus, Codul Rutier a fost amendat în comisii astfel încât: ”Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor și a trotinetelor electrice, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă”. În Senat, pentru claritatea normei, prevederea fusese completată cu adăugirea ”în lipsa acesteia (pistei – n.red.), la limita din partea dreapta a carosabilului”.Prin urmare, în lipsa unei astfel de prevederi, bicicletele și trotinele vor purtea circula și pe mijlocul unei benzi de circulație, la fel ca autovehiculele. Utilizatorii de trotinete electrice vor avea însă de respectat regulile de circulație pe care le respectă un biciclist, inclusiv interdicția de a circula pe autostrăzi.
Inițiativa mai stabilește și modul în care pot fi stanționate biciciletele și trotinetele. ”Vehiculul oprit sau staționat pe partea carosabilă trebuie așezat lângă și în paralel cu marginea acesteia, pe un singur rând, dacă printr-un alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel. Motocicletele fără ataș, mopedele, bicicletele și trotinetele electrice pot fi oprite sau staționate și câte două, una lângă alta”, prevede textul proiectul avizat. Bicicletele și trotinetele vor trebui semnalizate corespunzător, altfel nu vor putea circula pe timp de noapte. ”Bicicletele, trotinetele electrice și mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare”, mai stabilește inițiativa.
(Jurnal)