Proiectul tabletelor obligatorii, în şcoli, a fost deocamdată oprit!

0
215

digitalizare-plasmaCu toate că, în România, statisticile arată că un număr impresionant de unităţi de învăţământ, în special din mediul rural, nu au canalizare, iar toaletele sunt amplasate în fundul curţii, Ministerul Educaţiei se înghesuie să le dea ”manuale electronice” (tablete) şi smartphone-uri elevilor care învaţă în astfel de şcoli.

Discuţia pe tema – ar trebui să digitalizăm şcolile, în situaţia în care multe sunt dărăpănate şi nu oferă un minimum de condiţii de decenţă pentru elevi? – nu este nouă. La un eveniment organizat de o celebră companie internaţională producătoare de electronice, în anul 2013, care s-a axat chiar pe subiectul tabletelor în şcoli, ministrul Educaţiei de atunci, Remus Pricopie, a cerut să le răspundă celor care spun că, în condiţiile în care o parte din şcoli stau să cadă, este exagerat să vorbim de tablete şi smartphone-uri: Faptul că încă avem probleme în sistem nu înseamnă că trebuie să blocăm acest proiect. Cineva a spus că trebuie să terminăm şcolile de reparat şi apoi să ne ocupăm de digitalizare. Eu cred că trebuie să le facem în acelaşi timp şi pe unele, şi pe altele, spunea atunci Pricopie.

Din nefericire, şi în judeţul Giurgiu există numeroase cazuri de şcoli în care toaletele nu sunt în clădirea şcolii, ci în curte, iar elevii trebuie să iasă din clădire ca să le folosească, indiferent cât de rea este vremea. 

Contactat pe această temă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (I.Ş.J.) Giurgiu, prof. Georgeta Stănescu, ne-a declarat că ideea de a introduce tablete în şcoli a fost lansată de fostul ministru al Educaţiei, Remus Pricopie, dar că deocamdată, proiectul este oprit, probabil din cauză că nu există sursele financiare necesare finanţării acestuia. La nivelul unităţilor de învăţământ din judeţul Giurgiu, nu există, până la acest moment, din bani de la buget sau din alte proiecte, tablete sau manuale electronice achiziţionate pentru elevi şi profesori, ne-a mai precizat prof. Georgeta Stănescu. De asemenea, domnia sa ne-a mai spus că poziţia I.Ş.J. Giurgiu este ca elevii să beneficieze de condiţii optime igienico-sanitare pentru a învăţa, dar şi de resursele didactice necesare pentru optimizarea procesului de învăţământ. Precizăm totuşi că prin efortul Primăriei Giurgiu unităţi de învăţământ din Municipiu au fost dotate cu tablete, trecându-se astfel  la aplicaţia privind cataloagele electronice.

(Teodora Nicolau)