11gratisÎn luna noiembrie, o serie de operatori comerciali din judeţul Giurgiu care comercializează produse alimentare şi nealimentare s-au aflat pe agenda de priorităţi a comisarilor din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului.

După cum ne declara comisarul-şef adjunct al instituţiei, Fabian Ţîrcă, au fost efectuate în acest sens şase acţiuni de control la marii retaileri care funcţionează pe raza judeţului, în urma cărora au fost identificate practici comerciale înşelătoare şi prin omisiuni înşelătoare, care pot deforma comportamentul economic al consumatorilor la achiziţia diferitelor produse prezentate sub forma ofertelor 1+1 gratis/ 7+2 gratis, etc. cum ar fi:  salam, iaurturi, periuţe de dinţi. Pentru aceste produse, s-a constat că nu existau expuse la vânzare şi produsele singulare, astfel încât cumpărătorii să poată verifica corectitudinea preţului. De asemenea, au fost depistate informaţii de genul: ”Super preţ!” sau ”Ofertă specială”, care nu puteau fi justificate, în timp ce alte produse aveau afişate etichete de preţ sub forma: ”50% reducere” şi  ”1+1”, pentru care reducerile respective se aplicau prin casa de marcat, fără a fi afişate şi preţurile iniţiale la care se calculează reducerile respective.

Pentru abaterile constatate, am fost informaţi că au fost întocmite 6 procese verbale de constatare a contravenţiei, prin care au fost aplicate opt amenzi contravenţionale în valoare totală de 68.000 lei, pentru încălcarea Legii 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte.

Fabian Ţîrcă ne-a mai precizat că astfel de acţiuni de control vor fi derulate intens în cursul lunii decembrie, luna sărbătorilor de iarnă, astfel încât giurgiuvenii să aibă siguranţa că produsele pe care le achiziţionează în această perioadă nu le pun sănătatea în pericol.

Jurnal