fireaImediat ce Primăria Capitalei a anunțat că  va acorda 5.000 de vouchere în valoare de 500 de lei cetățenilor cu vârsta de peste 18 ani și cu reședinta sau domiciliul în București  pentru a-și cumpăra o bicicletă ( simplă, electrică, trotinetă sau dispozitive de tip Segway), lumea s-a bulucit pe la ușile primăriilor de sector , ca de fiecare dată când un lucru se dă moca în România. Iată de ce nu a mai  surprins pe nimeni  faptul că la cozile pentru obținerea voucherelor  s-au înghesuit   doamne cu vârste de peste 60 de ani!?

„Încurajarea folosirii mijloacelor alternative în principal ca mijloc de deplasare în oras, precum si ca vehicul cu rol recreativ si sportiv, reprezinta o prioritate pentru autoritatile publice, fiind o componenta importana a politicii publice de mediu privind reducerea poluarii aerului, dezvoltării mobilitatii, sportului si promovarii unui stil de viata activ si sănătos”, se arata în expunerea de motive a proiectului de hotârare.

Proiectul a fost lansat cu generozitate deși , așa cum sublinia un consilier USR , la dezbaterea proiectului, problema nu este că oamenii nu au biciclete pentru că nu au bani să și le cumpere, ci că nu există infrastructură, respectiv piste pentru bicicliști, și nici spații sau locuri în care cetățenii să își poate lăsa bicicletele.

Vor trebui realizate pistele  și abia apoi  dați oamenilor bani de biciclete, altfel totul  va semăna cu sitagma  : să pui carul  înaintea  boilor .

După cum remarcau mulți dintre consilieri, după aplicarea acestui proiect ,  pentru un trafic fără accidente rutiere va fi nevoie ca primarul Gabriela Firea să lanseze și o campanie de conștientizare a conducătorilor auto că nu sunt singuri în trafic și trebuie să aibă grijă că sunt și bicicliști sau motociclisti, pentru a preveni eventualele accidente, după cum declara chiar ea în urmă cu două săptămâni .

Primarul Capitalei susținea și că astfel de campanii de conștientizare s-au derulat în mai multe țări din Europa, astfel că „trebuie să ne aliniem și noi”.

De fapt  credem că tot acest proiect nu a fost de fapt altceva decât un exercițiu de imagine al primarului Capitalei și că cele 5.000 de vouchere, poate vor fi sau nu  acordate,  dar Campania manifestată pe această temă va  aduce, cu siguranță, și mai multă popularitate d-nei Pandele, fosta realizatoare a Trustului Intact . Că doar scopul scuză mijloacele…dar pe banii cui?!

(Jurnal)