Măsura va fi de decongestionare a sistemului penitenciar, când se va ajunge la executarea totală sau parţială a pedepsei sub supraveghere electronică (…) Ne-am documentat inclusiv pe partea juridică, pe partea tehnică, de achiziţie, de funcţionare a respectivului sistem de supraveghere. Credem că vor fi necesare şi modificări de ordin juridic, penal, pentru că nu poţi introduce măsura dacă nu o consacri în partea generală a Codului, în procedura penală”, a declarat despre această măsură, ministrul Justiției Tudorel Toader.

Ministrul a precizat că printre prevederile proiectului una se va referi la obligaţia pe care o va avea deţinutul de a-şi încărca la timp acumulatorul brăţării.

Îmi spunea cineva dintr-o ţară care are sistemul acesta, zicea «Vedeţi să nu uitaţi la proiectul de lege următorul lucru, ce am uitat noi: brăţara are un acumulator care se pune în priză, dacă nu îl pui la încărcat nu te mai poate supraveghea». Dacă nu e prevăzută în lege obligaţia încărcării, ca să rămâi sub supraveghere, nu este temei juridic să te sancţioneze. Zicea că au modificat legea şi au spus că fapta de a nu încărca brăţara, acumulatorul, constituie o sustragere de la supraveghere electronică, e o infracţiune în sine şi zicea că cei supravegheaţi sunt acum atenţi şi încarcă brăţara, acumulatorul”, a afirmat ministrul.

Tudorel Toader nu a precizat însă când acest proiect va fi finalizat sau când sistemul ar putea fi aplicat și în România.

(Jurnal)