Proiect. Evazioniștii vor scăpa de dosar dacă plătesc prejudiciul!

0
182

Suspecții de evaziune fiscală vor putea scăpa de acuzaţii, dacă unul dintre cei aflați în dosar plătește prejudiciul total. 

Este o nouă modificare a Legii evaziunii fiscale adoptată, marți, de către deputații juriști. Prejudiciul în acest caz se stabilește după o formulă specială de calcul: la prejudiciul inițial se adaugă o majorare de 20% plus o serie de penalizări.

În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală. Dispoziţiile se aplică tuturor inculpaţilor (…) indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte dintre aceştia”

Cătălin Rădulescu, deputat PSD, unul dintre susținătorii acestei legi declară: „Am făcut o lege prin care el a înțeles că noi am întins o mână de ajutor, recunoaște că a greșit, dar nu mai are voie să greșească și-și plătește și această greșeală și cu 20 la sută în plus. Câștigă statul român că de data asta vor recupera toți banii pentru că nimeni nu vrea să între în pușcărie, pe de altă parte câștigă omul de afaceri care înțelege că statul i-a întins o mână, își păstrează afacerea, oamenii nu mai rămân șomeri și iată că toată lumea e mulțumită. Nu este invenția noastră, ea se aplică în SUA de foarte mult timp, în Germania, Italia, Spania, Olanda și Franța de mai mulți ani de zile.

(Jurnal)