AcasăActualitateProgramul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR)

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR)

Într-o scurtă discuție cu doamna Petra Ochișor, directoarea DAS Giurgiu, am aflat care sunt pilonii PNDR pentru dezvoltarea rurală. dintre acestea astăzi ne vom referi la Sprijinul pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale.

Fondurile pentru aceste tipuri de activități pot fi accesate de:

Fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități neagricole pentru prima dată în spațiul rural;

Micro-întreprinderi și întreprinderi mici existente din spațiul rural, care își propun activități neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin;

Micro-întreprinderi și întreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii aplicației de finanțare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii acesteia (start-up).

Categoriile de solicitanți eligibili în funcție de forma de organizare:

Societate cu răspundere limitată – SRL și SRL- D; Persoană fizică autorizată; Întreprindere individuală;  Întreprindere familială;  Societate în nume colectiv – SNC; Societate în comandită simplă – SCS; Societate pe acțiuni – SA; Societate în comandită pe acțiuni – SCA; Societate comercială cu capital privat; Societate agricolă; Societate cooperativă de gradul 1; Cooperativă agricolă de grad 1.

Activitățile eligibile pentru finanțare prin PNDR 6.2 sunt:

Activități de producție, activități meșteșugărești, activități turistice, servicii. NU sunt eligibile activitățile complementare activității de baza desfășurate de solicitant.

Condiții de eligibilitate:

  • Sediul social și punctul/punctele de lucru trebuie sa fie situate în mediul rural iar activitatea propusă prin proiect va fi desfășurată în mediul rural; – Este eligibil pentru finanțare solicitantul care propune realizarea de activități aferente unui singur cod CAEN; I N T E R A G R O F I N A N C E E-mail: interagrofinance@gmail.com Tel. 0722 603 288 –

Nu sunt eligibili solicitanții ai căror acționari/asociați dețin părți sociale în cadrul altor societăți care își desfășoară activitatea în baza aceluiași cod CAEN, ca cel propus în planul de afaceri pentru finanțare; -Solicitantul trebuie sa prezinte un Plan de Afaceri pentru desfășurarea activităților neagricole.

Valoarea sprijinului nerambursabil:

Sprijinul public nerambursabil este de 50.000 de euro/proiect, cu excepția activităților de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro/proiect, în baza unui Plan de afaceri. Sprijinul pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale se va acorda, sub formă de ajutor de minimis, în două tranșe, astfel:

Tranșa I ‐ 70% din cuantumul sprijinului după semnarea contractului de finanțare

Tranșa II ‐ 30% din cuantumul sprijinului după îndeplinirea tuturor obiectivelor din planului de afaceri, fără a depăși cinci ani de la încheierea contractului de finanțare.

Cheltuieli eligibile:

Toate cheltuielile propuse în Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru , capitalizarea întreprinderii și activitățile relevante pentru implementarea corectă a Planului de afaceri aprobat, sunt eligibile. Cheltuieli cu achiziția de terenuri – achiziționarea de teren nu poate reprezenta un scop în sine, se acceptata în limita a 10% din valoarea sprijinului acordat. Nu sunt eligibile cheltuielile cu achiziționarea de utilaje și echipamente agricole aferente activității de prestare de servicii agricole.

Principii de selecție:

Principiul diversificării activității agricole a fermierilor/membrilor gospodăriei agricole către activități non agricole; Principiul prioritarii activităților de producție; Principiul prioritarii serviciilor medicale (inclusiv stomatologice și sanitar – veterinare); Principiul prioritarii serviciilor în tehnologia informației și servicii informatice; Principiul stimulării activităților turistice (cu excepția înființării agro-pensiunilor, hotelurilor, pensiunilor) și/sau de agrement și/sau unități de alimentație publică, în zonele cu potențial turistic ridicat.

Perioada de implementare a Planului de Afaceri este de maximum 3 ani și include controlul implementării corecte precum și plata ultimei tranșe și nu va depăși 31 12 2025

I N T E R A G R O F I N A N C E E-mail: interagrofinance@gmail.com Tel. 0722 603 288

Sub-măsura 6.4 Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole

1.Cine poate cere finanțare

Microîntreprinderile și întreprinderile mici existente și nou-înființate (P.F.A., I.I., I.F., S.R.L., S.A., S.N.C., S.C.S., S.C.A., societate agricolă, societate cooperativă agricolă de grad 1 și societăți cooperative meșteșugărești și de consum de grad 1,cooperativă agricolă) cu sediu și punctele de lucru în spațiul rural. Ferme care își diversifică activitatea de bază prin înființarea sau dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente; activitatea întreprinderii să se desfăşoare în spaţiul rural (sediul social şi punctele de lucru). 2. Pentru ce poate cere finanțare

2.1. Activitate (coduri CAEN)

Se acordă finanțare pentru producere bunuri non-agricole, activități meșteșugărești, prestări de servicii diverse, agroturism, turism de agrement și alimentație publică, aferente unui singur cod CAEN sau, prin excepție, aferente mai multor coduri CAEN, în situația în care aceste activități se completează, dezvoltă sau se optimizează reciproc.

2.2. Tip investiție Investiție nouă, modernizare, extindere.

2.3. Cheltuieli finanțate pentru Construcția, extinderea şi/sau modernizarea şi dotarea clădirilor, achiziția de utilaje, instalații și echipamente noi, mijloace de transport specializate (ambulanță umană, autospecială pentru salubrizare, mașină specializată pentru intervenții, prevăzută cu nacelă pentru execuția de lucrări la înălțime, autocisternă pentru produse nealimentare (doar autocisternă pe autoșasiu ‐ exclus cap tractor și remorcă autocisternă sau una din ele separat), mașină de măturat carosabilul, auto betonieră, auto vidanjă, utilaj specializat pentru împrăștiere material antiderapant (este eligibil doar dacă echipamentul este montat direct pe autoșasiu, fără a putea fi detașat), mijloc de transport de agrement (ATV, biciclete, trotinete etc.), ambulanța veterinară, mașină de transport funerar), cheltuieli generate de achiziții necorporale (software, brevete, licențe, drepturi autor, mărci), servicii de consultanță și de proiectare.

  1. Valori pentru finanțarea nerambursabilă

3.1. Limitele în care trebuie să se încadreze valoarea totală a proiectului

Valoare minimă eligibilă proiect:10.000 euro.

3.2. Procente de finanțare nerambursabilă din total cheltuieli eligibile I N T E R A G R O F I N A N C E E-mail: interagrofinance@gmail.com Tel. 0722 603 288 70% pentru majoritatea activităților/solicitanților. 90% pentru activități de producție, servicii medicale, sanitar-veterinare şi agroturism, precum și pentru fermierii care își diversifică activitatea de baza agricolă prin dezvoltarea unor activități neagricole.

3.3. Limite ale valorii finanțării nerambursabile

Maxim 200.000 euro (maxim 100.000 euro pentru solicitanții care au autorizată desfășurarea de activități de transport).

  1. Criterii de selecție a proiectelor pentru finanțare
  2. Perioade de depunere a proiectelor — ESTIMARE: 01.08.2021 – 31.08.2021 – proiecte cu punctaj peste 80p. 01.09.2021 – 30.09.2021 – proiecte cu punctaj peste 70p. 01.10.2021 – 31.09.2021 – proiecte cu punctaj peste 10p. 6. Alte detalii importante.

În cazul serviciilor medicale sunt eligibile doar societățile înființate în baza legii 31/1990. În cazul investițiilor în agroturism, beneficiarul/solicitantul trebuie să desfășoare o activitate agricolă – creșterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi – la momentul depunerii cererii de finanțare, în conformitate cu prevederile art. 12, alin (6) ale OMADR nr.1731/2015.

În cazul investițiilor în parcuri pentru rulote, campinguri și tabere se vor respecta prevederile OANT 65/2013 referitoare la criteriile minime obligatorii privind clasificarea structurilor de primire turistice de tipul camping. Taberele vor fi incluse în structurile de primire turistică de tip camping.

I N T E R A G R O F I N A N C E E-mail: interagrofinance@gmail.com Tel. 0722 603 288.

La data de 12.03.2021, există doar informația transmisă în 11.03.2021 de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării unei organizații non-profit din care reiese că, submăsura 6.4 „Investiții în crearea şi dezvoltarea de activități neagricole” (cu o alocare publică de aprox. 100 mil. euro) aferente PNDR 2014-2020, vor fi lansate din fondurile de tranziție aferente perioadei 2021-2022, cel mai probabil în cea de-a doua parte a anului 2021, fapt pt. care s-a actualizat acest Rezumat.

Ca atare, până la sesiunea de depunere de cereri de finanțare, este posibil ca informațiile prezentate aici să se modifice.

  1. Procente și/sau valori maxime eligibile pentru cheltuieli de consultanță și/sau proiectare (eventual pe etape):

8.1 Cheltuielile cu consultanța și proiectarea, managementul de proiect, asistență tehnică din partea proiectantului și dirigenția de șantier sunt eligibile în cuantum de maxim 10% din valoarea proiectului. Serviciile de consultanță eligibile includ: consultanță pentru elaborarea tuturor documentațiilor necesare depunerii proiectului (inclusiv scrierea Cererii de finanțare) și consultanță în managementul de proiect, inclusiv organizare și derularea procedurilor de achiziții publice.

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
54 %
5.5kmh
86 %
vin
26 °
sâm
28 °
Dum
31 °
lun
33 °
mar
32 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!