Prof. Ion Ghimpețeanu, inspector general al IȘJ Giurgiu: ”Nu este normal ca un elev să primească BURSĂ de MERIT cu media 1,65!”

0
525

Primii 30% din elevii unei clase vor primi burse de merit pe parcursul anului școlar, începând cu septembrie 2023, potrivit unui proiect de ordin de ministru.

Astfel încât orice elev ar putea obține bursa de merit dacă se află între primii 30% dintre elevii unei clase de gimnaziu sau liceu, chiar și cu medii extrem de slabe.

Întrebat dacă este normal ca ”bursele de merit” să fie acordate unor elevi cu media trei, denumirea de ”merit” nefiind deloc potrivită în acest caz, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, prof. Ion Ghimpețeanu ne-a spus:

”Ne referim strict la mediile  de până în 5, la elevii care sunt clasa a IX-a , doar aici se pune problema…Asta pentru că s-a luat în calcul media de admitere și mai cu seamă acest lucru se întâmplă la Învățământul Tehnic, învățământul profesional, sunt  situații în care elevii  nu au susținut nici examenul de Evaluare Națională.

 Am înțeles însă că, la nivel de Minister, în urma evaluărilor și studiilor făcute la nivel de țară, se va interveni, se va reglementa  fie prin introducerea unui prag la Învățământul profesional, Tehnic, căci aici sunt problemele, fie printr-o altă Hotărâre luată la nivel de Minister.

Sigur că este trist ce se întâmplă, pentru că nu putem să numim ”bursă de merit”  un elev care ia media 1,65. În acest timp un elev cu 9,40, nu primește bursă de merit  pentru că nu are pragul de 9,50, deși cel din învățământul profesional poate să primească această bursă cu media 1,40-1,50!

Noi am dat o situație la nivel de Minister,  fiecare județ și am constatat că la nivel de țară sunt 8500 de elevi cu medii sub 5, care au primit burse de merit.

 Și ce e mai trist că din aceștia 8500 pe tranșe, între medii de 4 și 5, 3 și 4, 2 și 3. Un număr de 153 de elevi, din câte îmi amintesc, sunt elevi cu note între 1 și doi! Nu cred că este normal să se întâmple acest lucru…

Eu am însă convingerea că lucrurile nu vor rămâne așa și că vor fi luate măsuri imediate de a regla această situație – a mai precizat inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, prof. Ion Ghimpețeanu.

În același timp, orice elev cu medie peste 9,50 ar putea rămâne fără bursă de merit dacă nivelul clasei este extrem de ridicat și nu se încadrează în procentul de 30%.

(Florian Tincu)