Clădirile publice pot obține de acum avizele de securitate la incendiu mai simplu. Termenul până la care se poate obține autorizația, dacă există banii necesari executării lucrărilor a fost stabilit la data de 31 decembrie 2022.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a anunțat, miercuri, 30 iunie 2021, modificări adoptate pentru simplificarea avizării și autorizării privind securitatea la incendiu.

Printre prevederi se numără exceptarea de la obligația de obținere a avizelor și autorizațiilor de securitate la incendiu în cazul lucrărilor care urmăresc „îmbunătățirea altor cerințe fundamentale ale construcțiilor”. Este vorba, de exemplu, despre intervenții la acoperișul clădirilor sau despre schimbări de destinații ale unor încăperi.

Termenul până la care se poate obține autorizația de securitate la incendiu a fost stabilit 31 decembrie 2022 pentru construcțiile și amenajările care pot dovedi că au banii necesari sau încheierea de contracte pentru proiectarea și execuția lucrărilor: „dacă există probe că există finanțare și că lucrările se vor desfășura, se poate poate amâna (avizarea – n.r.) până la sfârșitul anului 2022”.

De asemenea, Ordonanța de Urgență stabilește și menținerea valabilității autorizației de securitate la incendiu în cazul construcțiilor la care se schimbă destinația, dacă noua destinație respectă prevederile de proiectare. Până acum, schimbarea destinației însemna un nou proces de autorizare.

În plus, cresc sancțiunile pentru introducerea stingătoarelor necertificate.

(Jurnal)