Pe un grup al  Antreprenorilor, este sesizată o posibilă faptă de înșelăciune la care ați putea accesa și dumneavoastră, dacă nu veți fi atenți… 

Un antreprenor respectat din Giurgiu ne-a sesizat zilele trecute că a  primit la sediul societății pe care o administrează  un colet, pe  numele său, avut anterior, nume pe care l-a purtat în urmă cu 15 ani! Întrucât  administratorul nu era prezent la  birou, în momentul  primirii coletului,  angajații s-au grăbit să achite coletul, fără a sesiza  la acel moment că ar fi vorba despre o păcăleală.

Administratorul firmei a devenit bănuitor pentru că nu lansase vreo comandă, nici în nume personal și nici pe numele societății, astfel că după deschiderea coletului, acesta s-a trezit în cutie cu un banal CD!

Intrigat, a sunat la numărul de telefon ce aparținea firmei  de curierat ce efectuase livrarea, la care, în mod surprinzător, a răspuns o persoană ce s-a recomandat a fi avocat.

În consecință CD-ul l-a costat  pe agentul economic suma de 500 de lei,  constituind probabil onorariul fix al infracțiunii de înșelăciune al presupusului avocat.

Din păcate, în urma investigațiilor  altor administrator de firme, ce au fost înșelați în același mod, se pare că  această persoană, acest ”adrisant”, apelează la  o asemenea metodă de înșelăciune încă de acum aproximativ un an.

Întrebarea care se pune este: de unde își ia acest individ datele , atât de ordin personal  cât și  datele de  identificare a firmelor, în contextul în care normele GDPR  sunt în vigoare, iar   datele cu caracter personal sunt protejate?

Evident că administratorul firmei de care aminteam, nu a încercat să vadă  ce conține acel CD, fiindu-i teamă să nu își viruseze computerul sau să se confrunte cu alte probleme. Căutându-l pe internet pe furnizorul coletului, pornind de la numărul de telefon, giurgiuveanul a dat peste un anunț în care se menționează că ”se caută agenți de vânzări”!?

Așa cum susțin sursele și cum precizam anterior, escrocul care are o astfel de îndeletnicire ar fi fost avocat, însă ulterior el ar fi fost exclus din avocatură.

Probabil țeparul nu are nicio teamă, bazându-se pe slăbiciunile sistemului de justiție, a faptului că o plângere penală se instrumentează în ani, și că unele se instrumentează prost, iar finalizarea tuturor diligențelor juridice poate dura si 6-7 ani, în cazuri fericite, iar el în timpul ăsta poate dispărea. În 7 ani se pot întâmpla  multe, inclusiv ca acești escroci de profesie să plece din țară.

Deocamdată, până când cetățenii își vor da seama de  escrocherie, metoda îi poate aduce pretinsului avocat sume importante. Faceți doar o socoteală simplă…Numai  dacă individul trimite, 10-15 astfel de colete, în fiecare lună,  a câte 400-500 de lei fiecare (în medie), la persoane  curioase să afle ce se află în ele, suma acumulată  devine frumușică.

Din nefericire acești  escroci profită, așa cum menționam anterior, de un sistem de justiție deseori ineficient pentru oamenii de bună credință cât și de un stat care controlează și verifică la sânge firmele cu activitate transparentă, agenți economici onești, cu afacerile la vedere, nu însă și pe escroci și evazioniști care își văd liniștiți de treabă, bazându-se pe lentoarea reprezentanților din instituțiile de stat ce ar trebui să stopeze acest fenomen extrem de păgubitor pentru populație.

Deocamdată noi ne facem datoria de jurnaliști, prevenindu-vă asupra riscului de a primi colete a căror proveniență este dubioasă, sugerându-vă ca în astfel de cazuri să anunțați organele de poliție, căci doar în acest fel vom tăia cheful escrocilor de a mai păcăli oameni…

(Jurnal)