AcasăActualitatePrimele semne de relansare a amenajărilor de irigații în județul Giurgiu. Directorul...

Primele semne de relansare a amenajărilor de irigații în județul Giurgiu. Directorul ANIF ne oferă amănunte…   

      Odată cu începutul acestui an au fost redeschise noi sesiuni de finanțare pentru investiții în sistemele de irigații, ceea ce trădează  intenția Guvernului de a relansa acest domeniu de activitate, ce multă vreme a zăcut ucis de nepăsare și indolență. Măsurile aparțin, așa cum era firesc, Ministerului Agriculturii, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, pe măsura 4.3, însemnând  ”Investiții pentru Dezvoltare, Modernizare”, cu adaptarea infrastructurii agricole și silvice la componenta de irigații.  Este motivul pentru care zilele trecute am luat legătura cu directorul Agentiei Nationale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) Giurgiu, Ardei Dumitru pentru a afla care sunt măsurile întreprinse în județul Giurgiu în acest sens. 

Suntem în procedura de licitație publică la nivel de ANIF în ceea ce privește un prim proiect de rebilitare amenajări de irigații Giurgiu-Răzmirești, zona A+C – ne spunea directorul Ardei. În urma realizării acestei lucrări vor putea fi irigate 76.000 de ha, în județul Giurgiu. În cadrul acestor lucrări intră reabilitarea SPA Cama ce are în componență 4 corpuri de nave plutitoare; reabilitare SRP Ghizdaru și reabilitarea infrastructurii principale de canale de aducțiune, circa 175 de kilometri. Este un proiect  extrabugetar a cărui valoare totală  este de 600 miliarde lei vechi. Un al doilea proiect este încadrat în programul național de irigație, în care intră și reabilitarea amenajării de irigații Gostinu-Greaca-Argeș,ce asigură 15.050 ha de teren: SPA Dumescu (zona comunei Gostinu-n.red.), SPE Manta și Spe Stăvârna, plus 15 km de canal aducțiune. Valoarea lucrării este de 127 miliarde lei, vechi.

Ultima lucrare  se referă la reparațiile curente de pe terasa Mihai Bravu,  ce deservește o suprafață de 14.000 ha de teren. Astfel va fi refăcută stația SPP Puieni și întreaga infrastructură de canale de aducțiune. Valoarea lucrării ajunge la 40 de miliarde lei vechi. Toate cele 3 lucrări de care vă vorbeam se află în procedură de licitație publică la ANIF. La primele  două proiecte amintite se licitează proiectarea lucrărilor, în timp ce la al treilea proiect  privind  terasa Mihai Bravu, lucrările sunt realizate prin procedură directă – ne mai spunea directorul adj. al ANIF Giurgiu, Ardei Dumitru. El menționa faptul că anul trecut două societăți agricole din județul nostru au depus 4 proiecte la ANIF Giurgiu, pentru amenajări de irigații. Ele sunt  Agro Prundu Chirnogi (un proiect ) și AGRO SEED Muntenia (3 proiecte). Proiectele se află în stadiul de proiect tehnic, având finanțarea asigurată. Aceste două societăți mai au și alte proiecte depuse chiar  la începutul acestui an, pentru care ANIF a eliberat adeverințele solicitate cu care acestea vor merge pentru a le depune la AFIR.

Directorul Ardei Dumitru ne mai preciza faptul că la acest moment, pe Legea 158, ce prevede funcționarea stațiilor prin Ordin al Prefectului, de constituire a Comisiilor care să constate necesitatea punerii în funcțiune a stațiilor de pompare, pentru prevenirea inundării terenurilor agricole, ANIF Giurgiu funcționează cu 16 stații de pompare. Le vom menține atâta timp cât va fi nevoie pentru menținerea nivelului optim în canalele de desecare –a mai precizat directorul Ardei Dumitru.

(Florian Tincu)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
23.7 ° C
23.7 °
23.7 °
54 %
5.5kmh
86 %
vin
26 °
sâm
28 °
Dum
31 °
lun
33 °
mar
32 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!