barbu-suparat-743x540În urma comentariilor pe marginea proiectului de reorganizare  a Poliţiei locale Giurgiu, ce acreditau ideea concedierii a 18 persoane ne-am adresat primarului municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu care a dorit să ne lămurească în această problemă, oferindu-ne mai întâi explicaţia necesităţii reorganizării acestui Serviciu.

Am făcut această reorganizare tocmai pentru a avea o structură în slujba cetăţeanului pe diverse activităţi: parcarea autovehiculelor, circulaţia în municipiul Giurgiu, oprirea neregulamentară, fluidizarea circulaţiei pe anumite zone, explica primarul Nicolae Barbu.

Urmează ca poliţiştii Poliţiei Naţionale să preia aceste obligaţii şi respectiv de a rezolva toate aceste probleme. Trebuie totodată să avem o structură specializată pe probleme de mediu. Avem mari probleme cu aruncatul gunoiului prin tot oraşul, cu selectarea gunoiului cât şi cu persoanele care caută prin gunoaie lăsând  pe jos mizerie… Toate  aceste lucruri trebuie să înceteze, iar poliţia locală are în atribuţii aceste lucruri.

În ceea ce priveşte acuzaţiile aduse de o parte dintre poliţiştii locali, Nicolae Barbu ne-a declarat:  Există o nemulţumire a poliţiştilor contractuali. Trebuie mai întâi făcută o distincţie foarte clară explicând mai întâi ce este Poliţia locală. Ea este o instituţie formată din funcţionari publici, cu drepturi şi obligaţii. Ei au constituit la un moment dat  o necesitate, asigurând paza şi ordinea publică pe anumite sectoare ale municipiului Giurgiu. Atâta timp cât a existat o societate Pază Publică SA cu acelaşi obiect  de activitate nu văd necesar ca în cadrul Poliţiei locale să avem şi o structură de pază, o structură  care poate să fie încadrată în această societate.

Astfel putem renunţa la a mai plăti norma de hrană a acestora din banii municipalităţii. După ce va veni organigrama avizată de ANFP, în acel moment se va aproba această decizie în Consiliul local,  iar cele 18 persoane, personal contractual, vor trece la societatea Pază Publică SA. Nu putem crea două unităţi de pază,  unităţi cu aceleaşi atribuţii.

Întrebat dacă este vorba despre ceva personal în relaţia cu aceşti oameni, primul edil ne-a spus:

Nu are nimeni ceva personal cu ei şi nu vor rămâne pe stradă, dar trebuie să respectăm legea, iar ea spune că nu putem avea angajaţi în cadrul poliţiei locale, decât un număr maxim de persoane care să întrunească condiţia de  1 la 1000. Un poliţist local la o mie  de locuitori. Avem 70.000 de locuitori asta înseamnă că trebuie să avem maximum 70 de poliţişti locali. Noi în acest moment avem circa 90. În concluzie trebuie să  respectăm legea. Au încercat să mă atace politic şi în alte feluri… Doresc să spun tuturor că un sprijin politic nu îţi dă dreptul să nu respecţi  legea. Cine nu o respectă trebuie să plătească .

Am încercat acum câţiva ani să îndeplinesc acea cerinţă legală, dar consilierii de la acea vreme s-au opus. Când va veni Curtea de Conturi în control şi va constata că acea decizie a  fost nelegală, vor plăti consilierii care nu au votat din considerente pur politice, şi nu salariaţii care au beneficiat de aceste sume. Noi ne vom îndrepta în instanţă împotriva consilierilor, iar ei vor fi obligaţi să plătească acele sume de bani. Precizez că am  notat atunci cine a votat şi cine nu…Trebuie înţeles că ceste sume de bani sunt ale cetăţenilor, iar sumele trebuie recuperate de undeva, adică de la cei vinovaţi…- a mai spus primarul Nicolae Barbu.

(Florian Tincu)